Tehnologija
0

Dodijeljene Webby nagrade

Sarajevo-x.com
Grupa Beastie Boys i muzička legenda David Bowie dobitnici su najglamuroznijih Internet nagrada Webby. Među dobitnicima našla se i aukcijska kuća eBay, koja je nagrađena za životno djelo.

Bowie je pozdravljen ovacijama kada je došao da primi svoju nagradu. Webbys su ga nagradili za njegovu legendarnu karijeru koja je pomjerila granice umjetnosti i tehnologije.

Organizatori su rekli da od Ziggyja Stardusta i BowieNeta, internet provajdera kojeg je pokrenuo 1998. godine, Bowie potiče svoje fanove da doprinose postavljanjem riječi njegovih pjesama, skidanjem njegovih singlova te da čak remixuju njegovu muziku. Tu je i BowieArt, inovativni website koji spaja novu generaciju vizualnih umjetnika sa kolekcionarima širom svijeta.

Nagrade Webby dodijeljene su najboljim web stranicama godine u 70 kategorija. Pobjednici su izabrani među 8000 prijavljenih iz 60 zemalja svijeta. Webbys, koje postoje već 11 godina, svojim dobitnicima dozvoljavaju zahvalni govor od samo pet riječi.

Osnivači YouTubea, Steve Chen i Chad Hurley dobili su nagradu za osobe godine. Webbys su pozdravili ulogu YouTubea u oblikovanju svega, od politike do pop kulture današnjice.

Za umjetnika godine proglašena je grupa Beastie Boys. Nagrađeni su za koncertni film iz 2006. godine, "Awesome, I F***ing Shot That", kojeg je snimila šačica ljudi iz publike kojima su članovi grupe dali male kamere.

Online glumica Jessica Lee Bowes, koja je na YouTubeu igrala ulogu tinejdžerke sa problemima "Lonelygirl 15" u fikcionalnom video dnevniku, proglašena je za glumicu godine.

Glumac godine je Ninja, maskirana zvijezda online komične serije "Ask a Ninja".

www.webbyawards.com