Izuzetno koristan uređaj
0

Dodatak za iPhone i iPod prati stanje dijabetičara

Sarajevo-x.com
Novi dodatak za iPhone i iPod koji se prodaje u Velikoj Britaniji će biti od velike koristi dijabetičarima, jer prati njihovo stanje.

Uređaj košta 48 funti, a prati nivo glukoze u krvi kod dijabetičara. Prodaje se u prodavicama Boots, a kompatibilan je s iPhoneom i iPodom kompanije Apple. On omogućava dijabetičarima da provjeravaju nivo šećera u krvi koristeći se svojim mobitelom ili mp3 playerom.

Uređaj nazvan iBGStar funkcioniše pomoću besplatne aplikacije DIabetes Manager, a prikupljene podatke je moguće sačuvati, pratiti i analizirati.

Precizno mjerenje nivoa šećera u krvi je veoma važno za kontrolisanje dijabetesa, bolesti od koje pati 2,9 miliona ljudi u Velikoj Britaniji. Veoma je važno pratiti dijabetes tipa 1, autoimunu bolesti koja može dovesti do opasnog povećanja nivoa šećera u krvi, koje može dovesti do opasnih komplikacija, ošetećenja srca, bubrega, nerava i očiju.

Standardni mjerači nivoa šećera u krvi su veličine dlana, a oni testiraju male kapi krvi.

Uređaj iBGStar radi po istom principu, ali je mnogo manji. On se priključuje na iPhone ili iPod, softver potom vrši analizu i pokazuje rezultate na ekranu, a omogućava korisnicima da prate svoje stanje.