ITU
0

Do kraja godine 4,6 milijardi korisnika mobilnih telefona

FENA
Broj korisnika mobilnih telefona bi do kraja godine trebalo da dostigne oko 4,6 milijardi, što znači da će 67 posto svjetskog stanovništva biti u mreži, objavila je Međunarodna telekomunikaciona unija (ITU).

U izvještaju pripremljenom za telekomunikacioni skup "World telecom", koji se održava od 5. do 9. oktobra u Ženevi, ITU ističe da mobilni telefoni zauzimaju drugo mjesto među najprihvaćenijim tehnologijama za ličnu upotrebu, odmah iza televizora sa 4,9 milijardi korisnika, ali mnogo ispred računara sa 1,9 milijardi korisnika.

Broj korisnika mobilnih telefona je od 2000. godine više nego utrostručen u svijetu, objavljeno je na web sajtu www.itu.int.

ITU je, međutim, registrovao i veliku tehnološku neravnotežu između različitih zemalja u svijetu.

Stopa prodora mobilnih telefona u zemljama u razvoju je tek sada dostigla onaj nivo koji je imala u Švedskoj prije deset godina. Najnoviji statistički podaci ITU-a pokazali su i da je trenutno četvrtina svjetskog stanovništva povezana na Internet.

Velika razlika između razvijenih i nerazvijenih zemalja postoji i u toj vrsti komunikacije. Afrika, na primjer, bilježi jednog pretplatnika Interneta velike brzine na 1.000 stanovnika, dok ih u Evropi ima 200, prenose agencije.