LG Mobile Worldcup
0

Djevojke iz Paname najbrže i najpreciznije pišu SMS-ove

Sarajevo-x.com
Ženski dvojac iz Paname osvojio je 100.000 američkih dolara i titulu najbržih i najpreciznijih na svijetu u disciplini pisanja SMS poruka.

Kompanija LG Electronics proglasila je pobjednike drugog po redu svjetskog prvenstva u brzom i preciznom pisanju SMS poruka LG Mobile WorldCup World Championship 2010-2011, na kome su trijumfovale Cristia Sales Ancines (20) i Jennifer Sales Ancines (15) iz Paname.

Takmičenje je održano u historijskoj građevini Gotam gradske skupštine u New Yorku, gdje su nove šampionke izborile pobjedu u konkurenciji takmičara iz 16 zemalja i osvojile nagradu u vrijednosti od 100.000 američkih dolara.

"Oduševljene smo, pobijedile smo neke od najboljih na svijetu", rekla je Cristina. "Uspostavljanje novih prijateljstava sa ljudima iz čitavog svijeta i učešće na ovom uzbudljivom takmičenju je iskustvo koje ćemo pamtiti do kraja života.“

LG Mobile Worldcup je postao primjer globalnog događaja koji promoviše nove forme savremene mobilne kulture. Više od 13 miliona ljudi do sada je učestvovalo na ovom takmičenju. O njegovoj popularnosti najbolje govori i podatak da su na LG Mobile WorldCupu 2008. godine učestvovale četiri zemlje, dok je ove godine bilo predstavnika iz čak 16 zemalja.

"LG Mobile WorldCup nam je ostavio dragocjene trenutke kojih ćemo se sjećati tokom čitavog života. Kompanija LG će nastaviti da razvija ovo jedinstveno takmičenje koje korisnicima pruža nesvakidašnje iskustvo korištenja najnovijih i najnaprednijih mobilnih tehnologija", izjavio je dr. Jong-seok Park, predsjednik i izvršni direktor kompanije LG Electronics Mobile Communications.

Tokom šampionata takmičari su bili u prilici da pokažu svoje umijeće u kucanju SMS poruka koristeći novi LG Chocolate BL20 i LG Town GT350, zvanične telefone LG Mobile WorldCupa. Takmičari iz Koreje su zauzeli drugo mjesto i nagradu u vrijednosti od 20.000 američkih dolara, dok je brazilski tim osvojio treće mjesto i iznos od 10.000 dolara. U svakoj rundi takmičari su imali zadatak da na svojim telefonima, bez greške, ispišu rečenice prikazane na LG plazma ekranima.

Takmičari su također pokušali da obore Ginisov rekord u najbržem kucanju poruka na Qwerty tastaturi mobilnog telefona. Cheong Kit Au iz Australije je obezbijedio svoje mjesto u čuvenoj knjizi rekorda, otkucavši 264 slovna karaktera za jednu minutu i 17 sekundi, nadmašivši prošlogodišnjeg šampiona i Guinnessovog rekordera Pedra Matiasa za čak 43 sekunde.

Selekcija finalista za LG Mobile WorldCup započeta je nacionalnim takmičenjima u brzom kucanju SMS poruka koja su održana u 16 zemalja: Argentini, Australiji, Brazilu, Čileu, Salvadoru, Gvatemali, Hondurasu, Indoneziji, Koreji, Maroku, Nikaragvi, Panami, Portugalu, Južnoj Africi, Tajlandu i SAD-u. Na finale koje je održano u New Yorku pozvano je 33 najuspješnijih takmičara sa nacionalnih prvenstava.