Generacija internet
0

Djeca više vole virtuelni od stvarnog života

Sarajevo-x.com
Istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je da su djeca sretnija sa svojim "online", nego sa stvarnim životom. Ona tvrde da tamo mogu biti tačno ono što žele, a čim im nešto prestane biti zabavno, jednostavno pritisnu ikonicu za izlaz.

Istraživanje je također pokazalo i da , uprkos brigama o online sigurnosti, svako osmo dijete ima kontakt sa nepoznatim osobama na internetu te da često laže o svom izgledu, godinama i životnom okruženju.

Anketari su ispitali online aktivnosti 2.300 djece starosti od 11 do 18 godina širom Velike Britanije i otkrili da je 45 posto njih izjavilo da je ponekad sretnije online nego u njihovim stvarnim životima.

Izvještaj "Virtual Lives: It is more than a game, it is your life", govori o ponašanju djece na internetu i otkriva njihove osjećaje dok se nalaze na internetu.

"Na internetu je lakše biti ono što želite, jer vas niko ne poznaje. Ako vam se situacija ne sviđa, jednostavno izađe i sve je gotovo", rekao je jedan od istraživača na projektu.

Drugi je dodao da na internetu možete reći sve što poželite. Možete razgovarati sa ljudima sa kojima obično ne govorite i možete popraviti svoje fotografije da izgledate bolje.

"To je isto kao da ste druga osoba", rekao je on.

Jedan tinejdžer je priznao da je jedino mjesto gdje se osjeća ugodno kada kaže da je gay anonimni internet forumi.

Oko 47 posto tinejdžera priznalo je da se na internetu ponaša drugačije nego u stvarnom životu i da se tamo osjećaju moćnije i samopouzdanije, javlja Daily Mail.