Tehnologija
63

Djeca bolje razvijaju naučne vještine čitanjem nego korištenjem tehnologije

Klix.ba
Ilustracija
Ilustracija
Roditelji moraju odložiti tablete i početi čitati svojoj djeci ako žele biti uspješni u svijetu tehnologije i nauke. Čitanje knjiga djeci ima daleko bolji utjecaj na njihovo učenje nego igranje s tabletima, smatra doktor Shane Bergin, fizičar, predavač i istraživač na odjelu nauke na Univerzitetu College Dublin (UCD).

On je rekao da mnogi roditelji prave grešku pretpostavljajući da je dijete naučilo samo zato što je imalo tablet ili je koristilo različite aplikacije, a djeca danas odrastaju u okruženju u kojem su stariji članovi porodice redovno "zaluđenici tehnologijom".

"Međutim, važno je napomenuti da su upravo roditelji ti koji imaju ključnu ulogu u razvoju vještina učenja kod mališana, a sve se zasniva na interakciji i razgovoru. Djeca kopiraju ono što vide da mi radimo, a u većini slučajeva to je gledanje u tablet ili telefon, čak i kada postoje druge stvari koje se dešavaju u istom prostoru.

"Normalno je da će djeca željeti raditi isto što i mi. Međutim, mi moramo njegovati drugačija iskustva učenja, a to je čitanje koje je fantastičan način za učenje djece. Na taj način ćete se zbližiti s djecom, a oni će se mnogo bolje provoditi i bit će im zabavnije u vašem društvu", smatra dr. Bergin.

On je govorio o predstavljanju nauke kroz pet živopisnih knjiga u saradnji s UCD-om i Fondacijom o nauci u Irskoj te o načinu stimuliranja djeci kada je riječ o nauci.

"Potrebno nam je više naučno pismenih stanovnika - ljudi koji govore o nauci i doprinose razgovoru, povezuje različite profesije - menadžere, nastavnike, političare i roditelje. Put do ovoga je obrazovanje i to treba biti jasnije i šire od škole", rekao je doktor i dodao da je potrebno mnogo više pažnje ukoliko djetetu dajete tablet, a ne knjigu.

"Kada dajete djetetu knjigu, možete biti sigurni u sadržaj informacije koji se nalazi u njoj jer je neko unaprijed provjerio činjenice. Kada roditelj djetetu čita knjigu, razmjena informacija je puna sporija nego brzo listanje stranica na tabletu i shodno tome, učenje se odvija na pravi način“, zaključuje dr. Bergin.