Čile
0

Dizajnirana kapsula za spašavanje rudara

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Čileanske vlasti su odobrile dizajn kapsule za spašavanje 33 zarobljena rudara koja se nalaze 700 metara ispod površine tla u pustinji Atacama.

Nakon što izdrže između tri i četiri mjeseca zarobljeni u rudniku u San Joseu, rudari bi trebalo da budu spašeni pomoću uske cilindrične kapsule koja će ih podići na površinu. Putovanje kapsulom će trajati oko sat vremena. Tim tehničara iz čileanske mornarice će početi sa konstruiranjem kapsule u obliku metka kako bi bila spremna za korištenje kada proces bušenja čvrstih stijena bude okončan. Potrebno je probušiti dovoljno širok otvor kako bi kapsula nesmetano sa površine stigla do rudara i transportovala ih na sigurno. Rudari su zarobljeni u rudniku od 5. augusta ove godine.

Čelična kapsula je u stvari kavez za spašavanje koji će imati prečnik od 54 cm i ojačani gornji dio kako bi zaštitio rudare od udara stijene ili krhotina koje mogu pasti na kavez tokom izvlačenja rudara na površinu. Ove sedmice su rudari započeli vježbe kako bi koliko-toliko smanjili tjelesnu težinu i uspjeli ući u uski kavez. Rudari će biti spašavani jedan po jedan. Cijela operacija će trajati i do nekoliko dana.

Tokom izvlačenja na površinu, spasioci će imati videovezu sa rudarom u kapsuli kako bi cijelo vrijeme mogli komunicirati. Kapsula duga 2,5 metara će biti opremljena i bocom kisika i specijalnim sistemom osvjetljenja kao i otvor za evakuaciju i sigurnosni uređaj pomoću kojeg se rudar može vratiti u početni položaj ukoliko naiđe na prepreku na putu ka površini.

Kapsulu je dizajnirao tim tehničara u brodogradilištu Maestranzas po specijalnoj narudžbi čileanskog predsjednika Sebastiana Pinere.

Samo jedna od tri bušotine koje vode ka rudarima je operativna i to ona koja se nalazi oko 700 kilometara sjeverno od Santiaga.

Od plana A se odustalo nakon što je probušen otvor kroz čvrstu stijenu dubok 228 metara do ponedjeljka poslije podne. Plan B za koji se koristila bušilica veće brzine je propao nakon što se bušilica slomila na dubini od 268 metara udarivši u čeličnu potpornu gredu rudnika. Plan C je trenutno u toku a bušenje će započeti krajem mjeseca.

Jedan od zarobljenih rudara sada ima razlog više da izdrži do spašavanja. Njegova žena je rodila kćerku i dala joj ime Hope (Nada).

Foto: AP
Foto: AP
Hope je prvo dijete zarobljenog rudara Ariela Ticona i njegove žene Elizabeth Segovie i rođena je carskim rezom u bolnici u Capiapou gdje živi većina porodica rudara. Ovo je bila dobra vijest za čileanski narod koji nervozno isčekuje spašavanje rudara.

Ticona i njegova supruga su planirali svojoj kćerki dati ime Carolina ali su se predomislili i odlučili za ime Esperanza, engleski Hope (Nada), nakon što je otkriveno da su rudari živi sedamnaest dana od urušavanja rudnika.

Porodice zarobljenih rudara su noćima spavale u šatorima u hladnoj pustinji Atacama. Ticona nije želio da njegova žena to čini jer očekuje dijete. Putem razgovora uspostavljenog vezom između rudara i spasioca, on je poručio svojoj ženi da ide kući i odmara se do poroda.

Iako je obećao da će prisustvovati rođenju svoje kćerke, Ticona nažalost nije bio u mogućnosti to da učini, ali je tražio da se porod snimi kako bi mogao pogledati kada bude spašen iz rudnika.