Inovativno ili čudno?
0

VIDEO / Dizajniran uređaj koji omogućava kontrolu iPhonea dodirivanjem dlana

Sarajevo-x.com
U svijetu mobitela su prvo vladala dugmad, nakon toga se pojavio ekran osjetljiv na dodir, a sada više nije potreban ni sam uređaj. Naučnici su pronašli način da upravljaju iPhoneom, a da ga pri tome uopće ne dodiruju.

Inovativna tehnologija se koristi svjetlosnim senzorima koji prate pokrete ruku korisnika i dodire njihovog dlana. Istovremeno te pokrete prenosi na ekran iPhonea veoma precizno.

To znači da korisnik može primiti ili odbiti poziv čak iako se mobitel nalazi u njegovom džepu, a ukoliko je vješt, može čak napisati i SMS dodirivanjem svog dlana. U eksperimentima su korišteni svjetlosni senzori povezani sa kamerom pričvršćenom na glavu korisnika. Naučnici se nadaju da će ovaj uređaj u budućnosti imati veličinu dugmeta.

Tim naučnika sa Instituta Hasso Plattner na Univerzitetu Potsdam u Njemačkoj vjeruje da bi ovo otkriće, nazvano iPalm, moglo imati svoju primjenu i pored mobitela, te da bi moglo daljinsku kontrolu učiniti lakšom. Naučnici su izveli testove na 12 na korisnika, od kojih je njih 68 posto uspješno pronašlo svoje aplikacije bez gledanja u ekran mobitela.

Naučnici su razvili tehnologiju sličnu Microsoftovom kontroloru pokreta koji se naziva Kinect. Kada korisnik napravi pokret rukom na svom dlanu, isti se prenosi i na ekran iPhonea, piše Daily Mail.

Video koji su napravili naučnici prikazuje kako funkcioniše novi uređaj. Na njemu se vidi žena koja sjedi i čita knjigu. Kada joj u jednom trenutku zazvoni mobitel, mjesto da ga izvadi iz džepa, ona dodiruje odgovarajuću tačku na dlanu i odbija poziv. Drugi video pokazuje korisnika koji podešava alarm pomičući prst na dlanu.

Vodeći naučnik Patrick Baudisch je za magazin New Scientist izjavio da se nada da će uspjeti smanjiti kameru tako da bude neprimjetna.

"Vjerujemo da će kamere postati tako male da će se moći ugraditi u odjeću, na dugme ili broš. Na taj način bi bile potpuno neprimjetne. Vjerujemo da će ljudi uskoro početi koristiti 'imaginarne' mobitele za upravljenje pravim mobitelima koji se nalaze u njihovim džepovima. Kada budu dovoljno vješti, možda će ostavljati mobitele kod kuće i cijelo vrijeme koristiti 'imaginarni' mobitel", rekao je Baudisch.