Tehnologija
0

Dizajner robota napravio vještačkog dječaka

Sarajevo-x.com
David Hanson ima dva mala Zenoa o kojima se brine. Jedan je njegov 18-mjesečni sin koji voli da se šeće po očevoj kancelariji, a drugi je robot Zeno. Još uvijek ne zna da priča i hoda, ali trepće očima i prati ljude pogledom i može praviti čitavu lepezu facijalnih ekspresija.

[slika]2[/slika]Visok je 43 centimetra i težak tri kilograma, vještački Zeno je rezultat petogodišnjeg rada Hansona i male grupe inženjera koji svoju poslovnu budućnost vide u robotici. Oni smatraju da postoji tržište za robote kojima će funkcija biti da prave društvo nekome.

Za razliku od vještačkih robota igračaka, Hanson vidi Zenoa kao interaktivnog druga koji ima sposobnost da uči, sintetičkog "jarana" kojem sa lica možete pročitati emocije.

"Ovo je prezentacija robotike kao crtanog lika koji je inteligentan. On vas vidi, prepozna zapamti vaše lice i ime te stvara vlastiti odnos s vama.

[slika]1[/slika]Ako vam to zvuči kao SF film, postoji dobar razlog za to. Hansona su između ostalih inspirisali Spilbergov film "AI" te knjiga "Supertoys Last All Summer Long", koju je napisao Brian Aldiss.

Hanson planira da mali Zenoi na tržište izađu u naredne tri godine ta da se prodaju za cijenu od 200 do 300 dolara.

No, kako to da Hanson ima dva Zenoa?

Kada je Hansonova supruga Amanda rodila njihovo prvo dijete, on je već radio na sastavljanju robota. Pošto se nisu mogli usaglasiti oko imena, sasvim slučajno su primijetili da na spomen riječi Zeno, beba promijeni izraz lica i smiri se.

Hanson je predložio Zeno, a Amanda prihvatila.