Tehnologija
42

Devet vjerovatnih karakteristika novog iPhonea

Klix.ba
Dok se Apple priprema za septembarsko predstavljanje novog iPhonea, internetom kruže brojne glasine. Tradicionalno, očekuje se da Apple predstavi dvije verzije svog novog iPhonea, a to će biti iPhone 7 i iPhone 7 Plus.

Apple bi se trebao držati istih dimenzija ekrana, što znači da će iPhone 7 vjerovatno imati 4,7-inčni 3D touch ekran, a veći iPhone 7 Plus 5,5-inčni ekran. Očekuje se da će kompanija iz Cupertina povećati rezoluciju.

Novi iPhonei će imati Appleov A10 procesor i 2 GB RAM-a, dok bi iPhone 7 Plus mogao imati 4 GB RAM-a.

Apple bi mogao odustati od verzije s internom memorijom od 16 GB, pa se očekuje da minimalna interna memorija iznosi 32 GB. Za poslovne korisnike će navodno biti dostupna verzija s internom memorijom od 256 GB.

Kompanija Apple je napravila velike planove za iPhone 7 PLus, a očekuje se da će ovaj uređaj imati stražnju kameru od 16 te prednju od 8 megapiksela, dok će iPhone 7 imati stražnju kameru od 12 i prednju od 5 megapiksela.

Naravno, novi modeli iPhonea će koristiti najnoviju verziju iOS-a 10. koji nudi "pametnu" virtuelnu tastaturu s inteligentnim prijedlozima. Novi operativni sistem donosi poboljšanje aplikacije Photos.

Novi Appleovi smartphonei će dobiti veće baterije, iPhone 7 će napajati baterija od 3.000, a iPhone 7 Plus baterija od 4.000 mAh.

Također, očekuje se da novi iPhone zamijeni 3,5 mm utor za slušalice Lightning slušalicama.

Veća baterija će možda omogućiti i opciju brzog punjenja, ali stručnjaci to ne mogu sa sigurnošću tvrditi.

Vodootpornost je već standardna kada je riječ o uređajima koji koriste operativni sistem Android, a tu prednost bi napokon mogli dobiti i Appleovi smartphonei. Prema posljednjim izvještajima, otporan na vodu će biti samo iPhone 7 Plus.

Vezani članci