Tehnologija
0

Deset najznačajnijih gadgeta u 2010. godini

Sarajevo-x.com
Početkom godine se uveliko špekulisalo o "Appleovom" tablet kompjuteru, nestrpljivo se očekivao dolazak 3D televizora, kao i kraj "krađe" kablovskih operatera.

Proizvođači su uspjeli na tržište plasirati 3-D televizore, ali u ponudi nema dovoljno sadržaja kako bi nabavka ovog uređaja bila opravdana i isplativa.

Velike nade su polagane u uređaj Boxee Box koji čiji razvoj još uvijek nije dovršen, a doživljava i česte probleme. Google TV je onomogućena zbog nespremnosti TV mreža da odigraju svoju ulogu, dok Apple TV ostaje "zaključan" u svom iTunes svijetu. Jedino je iPad kompanije "Apple" uspješno pokazao ono što čini jedan tablet kompjuter. Uprkos tome iPad nije jedini gadget koji je zaslužio najviše pažnje u ovoj godini.

E-čitači, kamere pa čak i egzoskeleti su ostvarili veliki napredak u 2010. godini.

10. Kindle 3

Sa svjetlijim ekranom, boljim kontrastom i tankim dizajnom, Kindle 3 je postao najbolji e-čitač. Proizvođači su snizili cijene na 140 dolara (za uređaje koji se koriste Wi-Fi mrežom, dok oni sa besplatnom 3G bežičnom mrežom koštaju 190 dolara) i nastavljaju širiti svoju kolekciju e-knjiga. Teško je posjetiti stranicu Amazon.com a u isto vrijeme ne biti u iskušenju kupiti Kindle. Nije čudo što je ovaj uređaj postao najbolje prodavani proizvod ove kompanije.

9. Canon S95

Neki će se zapitati zašto se jedan digitalni aparat nalazi među deset najboljih gadgeta u 2010. godini. Deveto mjesto je zasluženo jer amaterske fotografije "Canonovog" PowerShot S95 digitalnog aparata izgledaju kao djelo profesionalca. Aparat posjeduje senzor od 10 megapiksela, dijagonalni senzor od 9,5 mm, najnoviji DIGIC 4 procesor, optički stabilizator slike, detekciju lica, mogućnost kreiranja RAW fotografija i HDMI izlaz.

8. Samsung Galaxy

Ovo je prvi i izuzetno korisni tablet kompjuter sa operativnim sistemom Android, koji predstavlja direktnu konkurenciju "Appleovom" iPadu, od kojeg je i manji, sa 7-inčnim ekranom u poređenju sa iPadovim od 9,7 inča. Oba imaju rezoluciju 1024x600. Posjeduje i pristojnu kameru, kao i prenosivi microSD slot. U prva dva mjeseca na tržištu je kupljeno oko jedan milion ovih tablet računara.

7. MacBook Air

Direktor kompanije "Apple" Steve Jobs je nazvao novi MacBook Air kompjuterom budućnosti. U ponudi se nalaze dvije varijante, prva sa ekranom od jedanaest, a druga od trinaest inči. MacBook teži manje od jednog kilograma. Isporučuje se sa flash memorijom, pa je s obzirom na svoju veličinu jako brz. Početna cijena je 1.000 dolara.

6. iPhone 4

"Appleov" iPhone 4 je najkontroverzniji proizvod u 2010. godini. U početku je imao ogromnih problema sa antenom,odnosno gubljenjem signala. Međutim, to su zaljubljenici u ovaj mobitel brzo zaboravili. Svi su hvalili njegov kvalitetni display. Kao dodatak tome dolazi i kamera s prednje strane za videopozive, brzi A4 procesor i iOS4, koji omogućava vršenje više radnji istovremeno. Uprkos problemima sa antenom, iPhone je prodan u 14 miliona jedinica.

5. Sprint Evo 4G

Ovo je "najopakiji" mobitel koji je proizveden ove godine. Zahvaljujući svojoj 4G konekciji, ekranu od četiri inča i Wi-Fi mreži, Sprint Evo se predstavio kao odličan saputnik. Jedina mana mu je slaba baterija.

4. Windows Phone 7 na Samsung Focusu

U trenutcima revolucije iPhonea, "Microsoft" je 2008. godine uposlio nove menadžere koji su stvorili operativni sistem Windows Phone 7 namijenjen mobilnim telefonima. Novi operativni sistem je slavu doživio u laganom Samsung Focusu, koji posjeduje lijep AMOLED ekran i solidan dizajn.

3. Microsoft Kinect

Dodatak Xboxu, kodnog imena "Project Natal", kontroler Kinect je naprosto "otpuhao" dodatke Sonyjevim i Nintendovim konzolama. Kombinacijom infracrvenog senzora i kamere, Kinect prenosi pokrete igrača u akciju na ekranu. Ovaj uređaj također ima mogućnost prepoznavanja lica.

2. Berkeley Bionics eLegs

Uređaj koji je mnogima dao nadu i popravio raspoloženje je zasigurno onaj kompanije "Berkeley Bionics". Radi se o bioničkim nogama eLEGS koje pomažu paraplegičarima da ponovo hodaju. Na konferenciji za štampu u organizaciji proizvođača ovog pomagala, osamnaestogodišnja djevojka je isprobala bioničke noge eLEGS. Njen osmjeh govori koliko je važan ovaj uređaj.

1.iPad

Zahvaljujući iPadu, 2010. godina je bila godina tablet kompjutera. Čudo sa 9,7-inčnim ekranom osjetljivim na dodir je formiralo novu kategoriju proizvoda koji su digitalne sadržaje učinili privlačnijim više nego ikad. iPad je nadomjestio sve nedostatke koje su imali prethodni tablet kompjuteri. Ponudio je jednostavan interfejs kojeg mogu svladati osobe svih uzrasta u samo nekoliko sekundi. Ovom uređaju ne prijeti opasnost od virusa, a ne zahtijeva ni posebno održavanje. Reakcije tržišta su bile odlične. "Apple" je u prvom kvartalu postojanja iPada prodao oko 4,2 miliona jedinica, čime je potvrđena titula najbolje prihvaćenog gadgeta u historiji.