Tehnologija
0

Deset najvažnijih osoba na Internetu (1/2)

Sarajevo-x.com
Iako Time magazin tvrdi da ste vi, surferi najvažniji ljudi na Internetu, ipak vi ne bi bili to što jeste da nije onih koji su napravili Google, Wikipediju, YouTube, itd. Prema magazinu PC World ovo su najvažnije face na Webu.

10. Chad Hurley i Steve Chen - YouTube

Iako je Google kupio YouTube, čini se da će njegovi osnivači, Chad Hurley i Steve Chen još neko vrijeme drmati Internet. Moguli online videa najavili su planove o otkupljivanju klipova od korisnika, te su potpisali partnerske ugovore sa nekoliko velikih medijskih kuća (MTV, NBC, Warner Music...).

9. Marissa Mayer - Google

[SLIKA]3[/SLIKA]Ona je Googleov proizvodni menadžer. Pod njenim budnim okom razvijan je Google Toolbar, Gmail, Froogle, Google Labs i još mnoštvo Google proizvoda koji su nastali ili tek trebaju da se pojave. U kompaniju je došla 1999. godine i bila prvi ženski inženjer zaposlen u Googleu. Radila je na razvoju i dizajnu poznatog minimalističkog izgleda omiljenog nam pretraživača. Više puta na godinu pravi Google Movies večeri kada za više od 6.000 zaposlenih organizuje projekcije blockbustera.

8. Peter Levinsohn - Fox Interactive Media

Peter Levinsohn je predsjednik kompanije Fox Interactive Media, carstva u vlasništvu medijskog mogula Ruperta Murdocha. Murdochov News Corporation jedan je od najmoćnijih web entiteta na netu, a Levinsohn upravlja time. Pod kontrolom mu je 13 sajtova uključujući popularni MySpace.com i kontraverzni FoxNews.com. U decembru prošle godine njihove stranice su bile među 10 najposjećenijih na svijetu. Prema podacima TechCruncha, Levinsohn ima još dvije milijarde dolara na raspolaganju za nova ulaganja.

7. Craig Newmark - Craigslist

Newmark je osnivač website-a koji nema reklama, malom dijelu korisnika naplaćuje siću za usluge koje pruža, ima 23 zaposlenika i u decembru prošle godine zabilježio je 14,1 miliona posjeta. I da, nalazi se na sedmom mjestu. Još ne znate kakva je stranica u pitanju? Riječ je o oglasima. Tu Amerikanci traže posao, stanove, muževe, žene i šta još ne. Ovaj site skoro da je skoro uništio novinske dodatke sa oglasima. Samo na području San Francisca, gdje je sjedište Craigslista, dnevne novine zbog njega gube oko 65 miliona dolara godišnje.

6. John Doerr - Kleiner, Perkins, Caulfield & Byers

Nekada je bio prodavač u Intelu (ne u ono "pijaca" smislu), a danas je investitor u gore spomenutoj kompaniji od četiri prezimena. John Doerr je već 27 godina kralj Silikonske doline što se ulaganja u tehnološke novitete tiče. Ko zna, možda Sun Microsystems, Symantec, Amazon.com ili Google ne bi bili ono što jesu da nije bilo njegove procjene i investicije. Pored interneta ulaže u, Amerikancima kontraverzne stvari, kao što su alternativni izvori energije i istraživanje matičnih ćelija (medicinsko kloniranje).

(Nastaviće se...)