Tehnologija
0

Dell poklonio originalni kompjuter muzeju

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Michael Dell je 1984. godine u svojoj sobici u studentskom domu sanjao o dizajniranju i prodaji vlastitih personalnih kompjutera, ali nikada nije ni mogao zamisliti da će njegov rad završiti u muzeju. Naime, predsjednik kompjuterskog giganta Della donirao je jednog od svojih originalnih kompjutera Nacionalnom muzeju američke historije pri Institutu Smithsonian.

42-godišnji osnivač svjetski poznate kompanije Dell, čije je sjedište u Teksasu, donirao je u srijedu čitavu kolekciju Dell materijala Institutu Smithsonian, uključujući vlastitu poslovnu akreditaciju, jedan od najnovijih Dell kompjutera i PC Limited kompjuter iz 1985. godine.

Donirani predmeti će se pridružiti Altair kompjuteru, prvoj generaciji IBM personalnog kompjutera i originalnom Apple Macintoshu, kolekciji kojom se najviše i ponosi ovaj muzej.

"Ukoliko budemo dobro obavljali ovaj posao, vjerujem da će većina tehnologije razvijene u 2007. godini ići u muzej za dvije do tri godine", kazao je Dell, koji se prije 23 godine ispisao sa Univerziteta u Teksasu, kada je njegov posao krenuo.

Američki historijski muzej je trenutno zatvoren zbog renoviranja, a ponovo će biti otvoren na ljeto 2008. godine sa novim tematskim izložbama. Svečano otvaranje galerije američkog poduzetništva i inovacija planirano je za 2011. godinu, a prikazivat će različite slučajeve utjecaja tehnologije na američku ekonomiju.