Tehnologija
0

Danas dolazi mnogo hvaljeni Windows 7

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Najveća svjetska softverska kompanija Microsoft danas će u Sarajevu predstaviti novi operativni sistem Windows 7. Zvanična promocija ovog operativnog sistema u glavnom gradu BiH održava se istog dana kao i u ostatku svijeta.

Prema najavama, riječ je o bržem, lakšem i dinamičnijem OS-u, nasljedniku Windowsa Viste, koji je popularniji i od samog junaka filmova o čarobnjaku Harryja Pottera.

Windows 7 će se pojaviti u tri verzije - Home Premium, Professional i Ultimate. Proizvodit će se u verzijama od 32 i 64 bita. Manje će trošiti električnu energiju, biće efikasniji i povezan sa mobilnim telefonima.

Cilj novog OS-a je da ispravi nedostatke Viste, ali ne na štetu upotrebljivosti. Njegova instalacija je brza i jednostavna, inteligentno detektuje stari operativni sistem i pravi dual-boot instalaciju koja vam prilikom uključivanja kompjutera nudi mogućnost izbora OS-ova koji su instalirani.

S obzirom da je dosad Microsoft po pravilu nudila Internet Explorer kao čitač internetskih sadržaja, a što je smatrano kršenjem pravila o monopolu, sa "sedmicom" se i to mijenja. Korisnik će moći birati koji web čitač želi imati na svom kompjuteru.

Sve ovo i mnogo novih detalja bit će poznato nakon današnje promocije.

Vezani članci