Tehnologija
0

Da Vinčijeva "Posljednja večera" od subote na Internetu

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters / Stefano Rellandini
Foto: Reuters / Stefano Rellandini
Jedna italijanska tehnološka kompanija u subotu će na Internet postaviti fotografiju da Vinčijeve "Posljednje večere" visoke rezolucije kako bi je ljubitelji umjetnosti i teoretičari zavjera mogli proučavati preko vlastitih računara.

Kompanija HAL9000 koja se bavi digitalnim fotografijama odlučila je u subotu na vlastiti web sajt www.haltadefinizione.com postaviti fotografiju "Posljednje večere" Leonarda da Vinčija rezolucije 16-17 giga piksela.

Nakon što je američki pisac Den Braun objavio knjigu "Da Vinčijev kod", 500 godina star prikaz posljednje večere Isusa Krista kada on pred svojim apostolima otkriva da će ga jedan od njih izdati, pobudio je znatiželju kod mnogih. Naime, u Braunovom kontraverznom bestseleru Isus Krist je oženio svoju sljedbenicu Mariju Magdalenu i s njom dobio dijete.

Generalni menadžer ove kompanije Vincenzo Mirarchi je, u interjvuu za Reuters, objasnio da HAL9000 želi postaviti ovu fotografiju na službeni web sajt kako bi ljudi na inovativan način cijenili umjetnost, te da ne žele ohrabrivati špekulacije o značenju poznatog umjetničkog djela.

"Ovako će ljudima biti lakše vidjeti ovo djelo, budući da je strašno teško dobiti pristup samostanu gdje je ova slika naslikana. Mnoštvo turista, kada dođu u Milano, želi vidjeti poznato da Vinčijevo djelo, ali ulaznice je potrebno rezervisati najmanje mjesec dana unaprijed", objasnio je Mirarchi.

Neobičan projekat koji je dobio tehničku podršku od strane italijanske izdavačke kuće De Agostini, zasigurno će znatno povećati posjećenost web sajta kompanije koja je svoje ime dobila po ubojitom računaru iz filma "2001: A Space Odyssey" Stanleyja Kubricka. "Mogli bismo imati i nekoliko miliona posjetitelja", izjavio je Mirarchi.

Slika "Posljednja večera" je naslikana između 1495. do 1498. specijalnom tehnikom "tempere u ulju" na zidu trpezarije dominikanskog samostana Santa Maria delle Grazie u Milanu na zahtjev milanskog vojvode Ludovika Sforze.