Tehnologija
0

Da li pišete kao terorista?

Sarajevo-x.com
Foto: National Science Foundation
Foto: National Science Foundation
Slobodno iskazivanje svoga mišljenja putem Interneta do sada nije bilo sankcionisano ni u kom pogledu. Povlastice anonimnosti koje Internet sa sobom nosi oslobađaju ljude raznih okova tako da oni, skriveni iza World Wide Weba, mogu kazati sve što žele. Međutim, projektom "Dark Web“ uskoro će biti moguće sistematski sakupljati i analizirati postove ljudi na Internetu kako bi se što efikasnije borilo protiv terorizma.

Univerzitet Arizona pokrenuo je projekt Dark Web koji omogućava "sistematično sakupljanje i analiziranje svih terorističkih sadržaja na Internetu“, javljaju iz američke Nacionalne naučne fondacije (National Science Foundation). Zvaničnici Univerziteta Arizona kažu da projekt Dark Web podrazumijeva posebne programe koji identificiraju i klasificiraju autore po njihovom stilu pisanja.

Ovaj program proučava jezičke, strukturalne i semantičke osobine tekstova. Stručnjaci tvrde da se ovaj program u 95% slučajeva pokazao kao pouzdan i da različite postove može kvalificirati kao postove jednoga autora. Dark Web je osmišljen da prati pisanje autora koji svoje stavove objavljuju na Internetu i da stručnjacima ukaže kada tekstovi, odnosno autorovi stavovi postanu radikalni.

Projekt analizira i koji su tipovi individua podložniji ekstremističkim razmišljanjima i utjecaju terorističkih grupa.