Ocjene američkih stručnjaka
0

Da li je Bulletstorm najgora videoigra na svijetu?

Sarajevo-x.com
Roditelji bi trebali biti oprezni jer se na tržištu pojavila igra koja se zove Bulletstorm. Prodaja će početi 22. februara.

Igrači se tokom igre posebno nagrađuju ukoliko neprijatelje pogode u intimne dijelove tijela. Psovke su prisutne u velikoj mjeri, a Bulletstorm je pored toga izuzetno jeziva igra u kojoj dijelovi tijela "lete" na sve strane. No, to nije najgori dio.

U dijelu igre koji se zove Skill Shots, a u kojem igrači budu nagrađeni za uspjeh, činovi nasilja su nazvani po eksplicitnim seksualnim činovima. "Topless" znači da igrač siječe neprijatelja na pola, dok se "gang bang" odnosi na ubijanje nekoliko neprijatelja istovremeno. Ekperti su u razgovoru za Fox News izrazili svoju zabrinutost za djecu koja igraju ovu igru.

"Ukoliko se dijete susretne sa igrom Bulletstorm koja obiluje psovkama i nasiljem, posljedice mogu biti ozbiljne", rekao je dr. Jerry Weichman, psiholog na Institutu Hoag u Kaliforniji.

"Nasilne video igre poput Bulletstorma imaju potencijal da pošalju poruku maloljetnicima da su nasilje i psovke način rješavanja problema", rekao je Weichman.

"Seksualne situacije i činovi u videoigrama su doveli do seksualnog nasilja u stvarnom svijetu. Povećan broj silovanja se može pripisati seksualnim scenama u videoigrama", rekla je Carol Lieberman, psiholog i autor nekoliko knjiga. Organizacija Entertainment Software Rating Board (ESRB) ocjenjuje sve igre. Svaka igra na omotu ima oznaku T ili M. Oznaka T znači da je igra podobna za tinejdžere, dok oznaka M znači da je namjenjena samo odraslim igračima.

Advokati kompanija koje proizvode videoigre tvrde da sistem upozorenja funkcioniše tako da su roditelji odlučuju da li je igra podobna za njihovo dijete ili ne. Liebermanova i ostali kritičari kažu da se taj sistem uopće ne poštuje i da je neefikasan. U saopćenju kompanije Electronic Arts se navodi da je videoigra Bulletstorm dobila oznaku M, te da se kompanija pridržava pravila promocije takve igre. Pravila je odredila organizacija ESRB.

"Igre koje nemaju kvalitetan gameplay, a koje uključuju nasilne i seksualne sadržaje, često povećavaju količinu ovakvih sadržaja kako bi privukle medijsku pažnju. Ova taktika često bude neuspješna, što se vidi po lošoj prodaji igara kao što je BMX XXX i Postal", rekao je Billy Pidgeon, analitičar videoigara koji radi za kompaniju M2 Research.

Najčešći izgovor vladama za dozvolu proizvodnje nasilnih igara je taj što bi se nakon toga morali zabraniti svi slični medijski sadržaji.