Inovativni TOLED ekrani
0

Da li će TV uređaji budućnosti biti providni paneli

Klix.ba
Televizori budućnosti bi mogli biti providni paneli koji "nestaju" kada je TV isključen. To se čini kao logičan nastavak trenda u kojem TV uređaji postaju sve tanji i neupadljiviji.

Tehnologija nazvana TOLED već postoji, ali proizvodnja panela za TV uređaje trenutno nije moguća. Televizor Loew ima TOLED ekran. Dizajnirao ga je Michael Friebe, a bio je u užem izboru takmičenja iF Concept Design.

"Kao prvi svoje vrste, TV uređaj Loewe Invisio donosi tehničku inovaciju, kombinuje konvencionalnu LCD i najnoviju TOLED tehnologiju ekrana. To omogućava stvaranje neprovidnih pokretnih slika bogate reprodukcije boje i punog kontrasta od potpuno crne do bijele. Kompanija Loewe je još 1998. godine su uveli TV set spojen na internet, prije nego su iTunes i YouTube uopće postojali. Ideje zaposlenika ove kompanije često postaju dio njihovih uređaja.

Kompaija je također 1931. godine izvela prvu demonstraciju javnog prikazivanja TV prijenosa u svijetu. Prvi snimač sa kasetama su predstavili 1950., a prvi videorekorder 1961. godine. Prvi evropski stereo televozor je predstavljen 1981. godine. Godine 1998. je predstavljen Loewe Xelos @meda, prvi televizor sa pristupom internetu. Iste godine je uveden i prvi TV sa ravnim ekranom. Bio je to uređaj Loewe Spheros.

Kompanija zapošljava oko 1.000 ljudi, a oko 120 su inžinjeri i tehničari koji rade u razvojnim odjelima i laboratorijama. Prisutna je u 50 zemalja i najvećim gradovima poput Madrida, Londona, Pariza, Amsterdama, Rima, Kopenhagena, Beča, Moskve i Hong Konga.