Pričanje preko interneta
0

Cyber ruka omogućava da voljene osobe držite za ruku

Sarajevo-x.com
Naučnici su razvili robotsku ruku koja omogućava prijateljima i porodicama da drže za ruku voljene osobe dok komuniciraju preko interneta, piše Daily Mail.

Cyber ruka priključi se na kompjuter i omogućava osobama koje pričaju preko interneta da dožive osjećaj dodira.

Sa ovom rukom se može rukovati, dati znaki "OK" ili "mir". Očekuje se da će "robot ruka" u prodaji biti krajem ove godine.

Međutim, programeri kažu da ova alatka trenutno nije u stanju da radi složene i delikatne pokrete.

Ali, oni kažu da je samo pitanje vremena i novca kada će biti proizvedena ruka koja će moći raditi mnogo više složene pokrete.

Ruka, za koju se očekuje da će biti na tržištu za vrijeme Božića po cijeni od oko 20 ili 40 eura za svaki par, predstavljena je na Međunarodnom sajmu tehnologije u Hong Kongu.

Ruku koja radi pomoću električnih impusla koji generišu mišiće razvili su naučnici sa kineskog Univerziteta u Hong Kongu.

"U budućnosti će biti moguće proizvesti više sofisticiranu ruku koja će imati mogućnost više pokreta", profesor Liu Yunhui koji je predovdio tim istraživača.

On kaže da je robotska ruka trenutno u stanju da skoro originalno imitira kretanje ljudske ruke, te nudi osjećaj na dodir.

"U ovom trenutku funkcija nije savršena i ne može tačno kopirati ljudsku ruku, zato što se 'robot ruka' razlikuje od ljudske u pogledu stepena slobode kretanja koju ima," rekao je on.