Tehnologija
0

Cyber kriminalci došli u posjed virusa Stuxnet

Sarajevo-x.com
Virus Stuxnet se pojavio i na crnom tržištu, pa sada njime raspolažu i cyber kriminalci.

Ovaj je virus prvi put privukao pažnju eksperata za sigurnost u junu ove godine. Oni vjeruju da je dizajniran kako bi napao osnovne infrastrukture i kompjuterske sisteme. Mete su i mreže sanitarnih postrojenja i mreže distributera hrane.

Sada kada se našao u rukama cyber kriminalaca, virus bi se mogao koristiti za napad na sisteme banaka i preduzeća kako bi se ostvarila finansijska korist ili kao teroristički čin.

Eksperti za sigurnost su za "Sky News" rekli da virus Stuxnet u rukama cyber kriminalaca i prevaranata predstavlja "razorno oružje".

"Imamo čvrste dokaze da kriminalci posjeduju ovaj virus. Ne možemo otkriti više informacija, osim da su ovi ljudi jako motivisani i vješti, te da imaju mnogo novaca da ostvare svoje naume", rekao je anonimni izvor.

Eksperti za sigurnost strahuju da bi virus mogao biti iskorišten kako bi se ugasio američki sistem za hitne slučajeve 999, da bi se mogli ometati sistemi u bolnicama kao i oprema, ili bi se mogli uzrokovati problemi na mrežama za transport, bankarskim sistemima ili postrojenjima za opskrbu energijom.

Kompleksnost virusa Stuxnet je za neke eksperte jasno upozorenje da bi se mogao koristiti u terorističkim napadima i napraviti velike promjene u realnom svijetu, kao nijedan virus do sada.

Virus se može koristiti u reprogramiranju softvera koji može prisiliti kompjuter da izvršava određene komande. Sa kompjutera na kompjuter se može prenijeti i preko USB sticka, što znači da su ranjivi i oni kompjuteri koji nisu spojeni na internet.

Stuxnet je baziran na kompleksnom kodu koji je kombinacija nekoliko poznatih hakerskih tehnika koje mu omogućavaju brzo širenje, zbog čega ga je izuzetno teško iskorijeniti. Virus uspješno koristi sve poznate slabe tačke operativnih sistema Windows koji nemaju najnovije sigurnosne updateove.

Eksperti upozoravaju da zaokupljenost virusom Stuxnet krije još jednu opasnost, jer može skrenuti pažnju sa drugih i uobičajenih prijetnji cyber kriminalaca.