Tehnologija
0

Čovjek sa smislom za biznis: Prodaje lažne profile i pomaže ljudima da postanu popularni

Klix.ba
Jim Vidmar ima uistinu neobičan posao. Naime, on kupuje lažne profile na Twitteru, a zatim pronalazi klijente kojima je potrebno da postanu popularni na toj društvenoj mreži i "prati" ih uz određenu novčanu naknadu, naravno.

Vidmar se poslom kupovine profila i "praćenja" klijenata bavi već šest godina. Ima 10.000 lažnih profila, a biznis obavlja uz pomoć 10 računara.

Njegov posao je da pomogne svom klijentu da postane popularan na društvenim mrežama, a posebno na Twitteru.

Lažni profili koje on posjeduje i ne izgledaju baš lažno, pogotovo nakon što su prije nekoliko mjeseci mnogi lažni profili uklonjeni s Twittera. Stoga, on kada kupuje lažni profil traži one koji su popunjeni, gdje ima fotografija, linkova i tvitova.

Kako je istakao za The Wall Street Journal, pakistanskom "dobavljaču" plaća 58 dolara za 1.000 lažnih profila.

Koliko novca uzima od svojih klijenata kojima pomaže da brzo postanu popularni, nije želio otkriti. No, da je uspješan u svom poslu potvrdili su i klijenti.

Naprimjer muzičar, producent i model Dave Murrell (@Fyrare na Twitteru) istakao je da je prvo pokušao steći popularnost reklamama na Twitteru, no mnogo više pažnje je dobio zahvaljujući "lažnim sljedbenicima".

I reper Tony Benson tvrdi da je zahvaljujući Vidmarovim lažnim profilima postao "trending", a zatim su ga mediji u Philadelphiji primijetili.

Kupovina i prodaja računa na Twitteru je, naravno, zabranjena no Vidmar tvrdi da je njegov biznis javan i da ga nikada niko iz Twittera nije kontaktirao ili pokrenuo pravnu akciju protiv njega.