Podsjećamo
0

Conficker bi sutra mogao napasti milione računara

Sarajevo-x.com
Nakon što je ovih dana u svijetu porasla zabrinutost od opasnog virusa zvanog Conficker, kompjuterski stručnjaci su još jednom htjeli podsjetiti da je aktiviranje kompjuterskog crva najavljeno za sutrašnji dan, 1.april.

Kompjuterski crv, nazvan Conficker, koji napada Windowsove operativne sisteme mogao bi 1. aprila napasti sve zaražene računare širom svijeta. Mediji sarkastično pišu da se radi o prvoaprilskoj šali, ali agresivni virus Conficker nije nimalo smiješan.

Crv Conficker, poznat i pod imenima Downadup ili Kido operativne sisteme napada preko interneta, a može se prenijeti i USB stickovima.

Prošlog mjeseca njim je zaraženo više od devet miliona računara, a ako se informatički crv još uvijek nalazi u vašem sistemu 1. aprila mogli biste se naći u ponovnoj opasnosti. Kada virus uđe u računar on počinje praviti nove dokumente i skidati sve privatne informacije, a zaraženi računari automatski prave mreže i međusobno komuniciraju i razmjenjuju skupljene informacije kao što su vaši lični podaci, brojevi kreditnih kartica i ostale informacije.

Virus napada i antivirusne programe kako bi učvrstio svoj položaj, a prvi put je otkriven u novembru prošle godine. Drugi oblik istog ovog virusa stručnjaci su otkrili u decembru, a treći i najopasniji u martu ove godine.

Kako bi izbjegli napad Confickera korisnici Windows operativnog sistema mogu sa Microsoftove stranice skinuti besplatan update, ali u svakom slučaju morate imati i dobar antivirusni program.

Update za vaš računar možete skinuti sa www.microsoft.com i na taj način zaštititi vaš sistem.