Tehnologija
0

Cjelokupan život na Zemlji u Internet enciklopediji

Sarajevo-x.com
Od jabuka do zebri, svih 1,8 miliona poznatih biljnih i životinjskih vrsta biće nabrojano u Internet enciklopediji "Encyclopedia of Life" (Enciklopedija života) kroz projekt vrijedan 100 miliona dolara, objavili su naučnici.

"Planirano je da u Enciklopediju života budu unesena imena svih živih bića, što za sada predstavlja 1,8 miliona unosa", rekao je James Edwards, vođa projekta.

Ova besplatna enciklopedija će se prvenstveno fokusirati na životinje, biljke i gljivice, a zatim će uslijediti mikrobi. Planirano je da što više unosa bude potkrijepljeno multimedijom, mapama i fotografijama.

Demonstraciju enciklopedije možete pogledati na adresi: http://www.eol.org. Tu trenutno postoje unosi o polarnim medvjedima, smrtonosnim gljivama itd.

"Poenta je dati pristup informacijama za sve", rekla je za Reuters Jesse Ausubel, voditeljica projekta sa Univerziteta Rockefeller u New Yorku.

Enciklopedija bi koristila postojeće baze podataka za biljne i životinjske vrste. Engleski jezik će biti korišten na početku, a uvest će se i prijevodi na druge jezike.

Edwards je izjavio da će projekat dati dobar pregled života na Zemlji kroz "makroskop".