Interaxonov novi uređaj
1

Čitač misli Muse razumjet će vas bolje od čovjeka

Klix.ba
Vaši uređaji možda će vas uskoro razumjeti bolje nego što je to mogao ijedan čovjek ikada.

Interaxon, firma koja se specijalizirala za kompjuter kojim se upravlja mislima, sada planira napraviti čitač moždanih talasa Muse, koji će omogućiti korisnicima treniranje i upravljanje svojim mislima. Muse je jedan od uređaja koji nas prati i povećava povezanost čovjeka i tehnologije koja zauzima sve veći broj segmenata našeg života.

Interaxon je Muse opisao kao monitorsko srce vašeg mozga, jer sinhronizira moždane aktivnosti putem aplikacija na tabletima i mobilnim telefonima, koji bilježe naše emocije, raspoloženje, nivo koncentracije i pamćenje kao odgovor na različite zahtjeve, te omogućava mentalne vježbe za naš mozak. Senzori dodiruju čelo i uši na osnovu čega snimaju aktivnosti mozga. Ali to je samo prvi korak.

Dizajneri tankog i modernog uređaja se nadaju da će programeri napraviti aplikacije za korištenje Musea kako bi mogli kontrolirati ostale aplikacije putem misli. U to bi bilo uključeno sve, poput igranja igrica za podešavanje elektronike u sobi (Interaxon je već izumio stolicu koja se može pomjerati mislima, kao i toster kojim upravljate moždanim talasima). Kompanija će omogućiti programerima da pristupe Museovim osnovnim podacima o moždanim talasima kako bi napravili vlastite aplikacije koje sinhroniziraju moždane aktivnosti.

"Inetraxon predviđa da će Muse koristiti kao servis podudarnosti. Npr. određena emocionalna reakcija pokrenut će pjesmu koju slušate u tom raspoloženju ili film te će na osnovu toga kreirati playlistu koja će vas opuštati, vratiti vam energiju ili pomoći da se koncentrišete", rekao je osnivač Interaxona Trevir Coleman naglasivši da će to biti najnapredniji virtuelni lični asistent.

Poput ljudskog asistenta, Muse će prepoznati kada smo pod stresom i neće nas zamarati podacima o pristiglim mailovima, ali pomoći će nam da se fokusirano na zadatke u kojima nam je potrebna pomoć.

"Kompjuteri definitivno mogu razumjeti vaše emocije i odgovoriti na njih tako da vam život učine boljim. Isto kao što vam trener pomaže da vježbate sve do savršenstva i granica vaših mogućnosti, kompjuter može odgovoriti svakom vašem zahjtevu u svakom momentu", rekao je Coleman.

Za Muse se predviđa da će postati šesto čulo koje će nam pomoći da bolje razumijemo sebe, ko smo i šta nas obilježava. Očekuje se da će prototip Musea biti napravljen sredinom 2013. godine.