Jednostavni i efikasni
0

Čipovi na koži će pratiti vitalne funkcije pacijenta

Sarajevo-x.com
Praćenje vitalnih znakova pacijenta poput temperature i srčanog ritma bi moglo uskoro biti vrlo jednostavno. Naučnici su osmislili mali flaster koji sadrži bežični čip sličan privremenoj tetovaži.

Uklanjanje velikog broja žica i elektroda koje koriste trenutni uređaji za praćenje vitalnih funkcija će ih učiniti jednostavnijim za upotrebu, ali i ugodnijim za pacijente. Ovo otkriće međunarodnih naučnika je objavljeno u časopisu Science.

Naučnici su ugradili elektronske senzore u foliju tanju od ljudske dlake, koja je postavljena na poliester. Time se dobio senzor koji je dovoljno fleksibilan da se kreće s kožom i ostane pričvršćen za nju bez ljepila.

Prema tvrdnjama naučnika, ovaj čip na koži ostaje do 24 sata. Iako zbog normalnog odumiranja ćelija kože senzor nakon određenog vremena spadne, naučnici vjeruju da će uskoro moći ostati na mjestu i do dvije sedmice.

"Elektroniku želimo preoblikovati tako da se što manje primijeti i da se prilagođava ljudskom tijelu. Cilj je značajno smanjiti razliku između ljudskog tkiva i elektronskih uređaja", rekao je John A. Rogers sa Univerziteta u Illinoisu.

Kao dodatak praćenju pacijenata u bolnicama, drugi koriste uređaje koji prate moždane valove, pokrete mišića, emituju toplotu u svrhu liječenja rana, a možda će se napraviti i oni osjetljivi na dodir, koji bi se mogli postavljati na umjetne udove.

Novi uređaj će zadovoljiti potrebu za opremom koja je ugodnija i značajno manje stresna za pacijente. Omogućit će lakše i pouzdanije praćenje njihovih vitalnih funkcija. "Elektronska koža" se može zalijepiti i skinuti poput običnog flastera. Još uvijek nije poznato kada će se pojaviti na tržištu i koliko će koštati.

Senzor podsjeća na flaster i ima malu antenu koja se koristi za prijenos podataka, iako radio za prijenos još uvijek nije testiran.

Senzor bi se mogao napajati indukcijom, a mogla bi se ugraditi i mala baterija koja bi omogućila duže korištenje, objavio je Daily Mail.