Cyber sukobi
0

Charlie Miller demonstrirao hakerski napad

SRNA
Charlie Miller, doktor matematike, stručnjak za bezbjednost računara i jedan od deset najjačih hakera na svijetu, na konferenciji o "cyber sukobima", održanoj u Talinu, demonstrirao je hakerski "napad".

"Poslao sam jedno elektronsko pismo. Kada primaš takvo pismo, možeš da vidiš da li ga je poslao neko kome možeš da vjeruješ. U pismu je bio jedan link. Kliknuo si na njega i vidio da te on odveo na jednu internet-stranu koju takođe poznaješ. Zbog toga se otvorio internet-pregledač. Sve je izgledalo sasvim normalno. Ali, taj pregledač je, u stvari, ranjiv, i ja sam to iskoristio.

Izradio sam specijalan program, prodro u tvoj računar i to mi je omogućilo da sa njim radim šta god hoću. Mogao sam da pregledam tvoju elektronsku poštu, da kamerom koju si povezao sa računarom napravim jedan snimak, i da natjeram računar da razgovara sa tobom", objašnjava Miller.

Miller je upotrijebio novu tehniku, od koje trenutno nema baš nikakve zaštite - prenosi Radio "Deutche Welle". 

Računarska tehnika je vrlo kompleksna. U programskim kodovima komercijalnih programa postoje greške koje mogu da se zloupotrijebe. Matematičar Miller kaže da stručnim firmama u prosjeku treba 358 dana da bi našle takvu grešku i zatvorile rupu u sistemu. 

Takve rupe koriste kriminalci, špijuni, sajber-teroristi i internet-vojnici.

Njemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer, predstavljajući javnosti izvještaj o zaštiti ustavnog poretka, izrazio je i zabrinutost zbog sve veće špijunaže na internetu. 
"Povećanje špijunaže može da se objasni povećanjem razmjene podataka preko interneta. Ima država koje se pojačano bave špijunažom putem interneta. One pokušavaju da prodru u mreže i računarske sisteme njemačkih preduzeća i javnih službi", upozorava njemački ministar.

Bezbjednošću računarskih sistema već  godinama se bavi i Finac Miko Hiponen, koji je  rukovodilac istraživanja pri firmi za obezbjeđenje "F-Secure". 

On je specijalizovan za takozvani "malver": za programe-štetočine koji preko interneta prodiru u računar i u njemu ostavljaju tzv. "trojance" koji napadaču omogućavaju da praktično daljinski upravlja računarom.

"Imali smo slučaj jednog preduzeća u Engleskoj, u kome je direktorov privatni laptop-računar bio inficiran 18 mjeseci. Tako su godinu i po dana njegove informacije mogle da se očitaju i na jednom računaru na Tajvanu", kaže Hiponen. 

On je tokom posljednjih deset godina uočio dvije bitne promjene trenda:

"Prva je bila pomjeranje aktivnosti sa amatera i hakera koji su mnogo toga radili iz lične zabave na organizovane kriminalne grupe. Sada bilježimo još jednu važnu promjenu: povećano prisustvo kriminalne špijunaže, vođenja rata preko interneta i izvođenja različitih vrsta napada".