Za ljubav supruge
0

Charles Simoni više neće putovati u kosmos

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Samo rijetki sretnici se mogu pohvaliti da su putovali u svemir, no Charles Simoni je to učinio čak dva puta i to kao turista. Međutim, let u kosmos više nikada neće ponoviti i to sve za ljubav svoje supruge.

Nakon što je ruska letjelica sletila na Zemlju u petak ujutro supruge astronauta su napokon dočekale da se ponovu susretnu s njima.

Put u kosmos svemirskom letjelicom po drugi put je 'oprobao' softverski tajkun Charles Simoni koji je za svoje putovanje potrošio blizu 50 miliona dolara, no nakon povratka potpisao je ugovor kojim obećava svojoj supruzi Lisai Persdotter da više 'neće napuštati zemljinu orbitu'.

"Zbog svojih putovanja u kosmos nisam imao vremena da budem sa svojom suprugom i radi toga sam odlučio povinovati se njenoj želji. Naravno, ja sam veliki zaljubljenik u kosmos i idalje ću pratiti sva 'dešavanja', ali sa zemlje", kazao je kroz osmijeh ovaj šezdesetgodišnji američki milioner.

Inače, njegova supruga, dvadesetosmogodišnji švedski model, je kćerka milijardera, a na njenom vjenčanju s Charlesom prošlog novembra između ostalih pojavio se i Bill Gates.

Američkog astronauta Michaela Finckea također je dočekala supruga i njihovo troje djece, kojima su imena dali po nebeski tijelima - Moon, Star i Sun.

Povratku astronauta se obradovala i Tatyana Lanchokova koja je s nestpljenjem čekala da se letjelica prizemlji kako bi ponovo bila sa svojim suprugom.

Misija ISS-a u svemiru je uspješno okončana, a po povratku astronauti su demantirali nedavno objavljenu informaciju da su se sukobili tokom 'posjete svemiru' zbog toga što su Rusi zabranili američkom astronautu korištenje wc-a i sobnog bicikla.