Dvomjesečna obustava rada
0

CERN-ov eksperiment postavio novi rekord

SRNA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Eksperiment Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN) postavio je ove sedmice novi energetski rekord prilikom sudara zraka čestica i biće obustavljen u naredna dva mjeseca, radi priprema za još obimniji rad, objavili su danas naučnici

Sudari čestica u aparatu Hadron su dio eksperimenta u kome se stvaraju uslovi kakvi su vladali neposredno poslije velikog praska, na početku univerzuma. Naučnici se nadaju da će na ovaj način da steknu uvid u prirodu materije.

Generalni direktor CERN-a Rolf Hojer izjavio je da je prvi period rada aparata bio potpuno uspješan, jer su testirani svi sistemi i izvršena kalibracija podataka za buduće eksperimente.

„Nismo mogli da završimo 2009. godinu na bolji način“, saopštio je Hojer.

Naučnici su izvršili sudar zraka čestica pod naponom od 2,36 tera-elektron volti (TeV), što je novi rekord u radu najjačeg svjetskog ubrzavača čestica od kada je uređaj pokrenut u novembru.

Jedan TeV je energija koju proizvodi komarac u letu, ali kada se ona koncentriše u subatomsku česticu, postaje mnogo jača.

CERN izvodi eksperiment u tunelu dužine 27 kilometara ispod francusko-švajcarske granice, u blizini Ženeve.

Kada aparat Hadron bude radio punom snagom, poslaće zrake duž tunela snagom od sedam TeV-a, da bi pri sudaru energija dostigla vrijednost od 14 TeV-a