Tehnologija
54

Budućnost je stigla: Watly, mašina koja proizvodi čistu vodu, struju i bežični internet

Klix.ba
Prototip
Mašina Walty, koju je kreirala italijansko-španska istoimena starup firma, liči na futurističku svemirsku kapsulu, a zapravo je kreator čiste vode, električne energije i pristupa internetu.

Walty ima potencijal promijeniti ruralne predjele subsaharske Afrike u kojoj živi više od 625 miliona ljudi. Njih svije trećine nemaju pristup električnoj energiji, a 39 posto nema pristup čistoj vodi.

"Postoji rješenje za ljude koji nemaju pristup stubovima civilizacije. Mi vodimo ljude ka 21. vijeku!", rekao je suosnivač kompanije Watly, Marco Attisani.

Mašina radi na principu sakupljanja solarne energije koja se potom konvertuje u elektricitet sadržan u bateriji od 140 kwh. Baterija pokreće sistem za pročišćavanje vode baziranog na grafenu, nakon čega se voda prokuhava i destilizira. Brzina mašine je proizvodnja 5.000 litara čiste vode dnevno.

Baterija pokreće i wireless internet u krugu od 800 metara, kao i stanicu za punjenje električnih uređaja.

Potencijalno 15-godišnje korištenje Watlyja uštedjelo bi 5.000 barela nafte ili oko 2.500 tona gasova staklenika.

Prototip Watlyja se testira u ruralnom predjelu Gane, a plan je proširiti upotrebu na Nigeriju i Sudan. Također, u julu će biti prikazan konačni dizajn mašine dužine od 40 metara i težine od 15 tona.

"Imamo podršku velikih korporacija, ali trenutno ne mogu otkriti njihovo ime", rekao je Attisani. Pored podrške kompanija, startup je dobio podršku Evropske unije kroz grunt od 1,4 miliona eura u programu Horizon 2020.