Tehnologija
0

Budućnost e-knjiga je u savitljivom obliku

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Prvi Amazonov digitalni čitač Kindle koštao je u Sjedinjenim Američkim Državama 400 dolara, a na zaslonu su se mogle prikazati samo četiri nijanse sive boje. Danas su digitalni čitači knjiga mnogo jeftiniji i imaju znatno bolje zaslone i memoriju.

No, razvoj čitača tek se zahuktava, a jedan znak toga je i rat cijenama koji su u junu vodili Amazon i Barnes & Noble zbog kojeg e-čitači trenutno koštaju tek 139 dolara.

Bitna su im konkurencija drugi uređaji pomoću kojih se mogu čitati knjige, novine i časopisi, a među njima su mobilni telefoni te tablet računala poput iPada. Apple je obznanio da je od lansiranja u aprilu prodano 3,3 miliona iPada.

"Gotovo je s knjigom u papirnatom obliku", kaže vizionar digitalnog doba Nicholas Negroponte. Stručnjaci kažu da se čitateljima spremaju uređaji novih oblika i veličina, a cijena će im i dalje padati.

Smatra se da će cijena digitalnih čitača knjiga vremenom pasti na 50 ili čak 20 dolara. Negroponteova organizacija "Laptop za svako dijete" razvija računalo u obliku ploče koje će se na tržištu pojaviti 2012. godine i stajat će manje od 100 dolara.

Bit će napravljeno od neslomljive plastike i sličit će iPodu, a "koristit će toliko malo energije da će se moći pokrenuti treskanjem ili navijanjem", kaže Nicholas Negroponte.

Centar za razvoj savitljivih zaslona pri Državnom univerzitetu u Arizoni u saradnji s vojskom Sjedinjenih Američkih Država razvija savitljive i neslomljive zaslone i uređaje koji će se moći koristiti na ratištu.

"U stvaranju savitljivih zaslona ima brojnih drugih tehnoloških izazova osim samog savijanja zaslona", ističe Nick Colaneri, voditelj Centra. "Međutim, ne bi me iznenadilo da se pojave na tržištu inovacija u slijedeće tri ili pet godina."

Digitalne knjige postat će društveno iskustvo jer će čitatelji moći razmjenjivati mišljenja i vidjeti najpopularnije odlomke koji drugi posebno označe i komentiraju u stvarnom vremenu.