Tehnologija
9

Budite oprezni: Potezi kojim na Facebooku otkrivate previše

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Najpopularnija društvena mreža na svijetu odavno je dio svakodnevnice za milijardu ljudi. Ipak, svakodnevnica može spustiti naš gard i pokazati drugo lice kada su u pitanju naši lični podaci.

Prema riječima autora Adama Levina, ključni problem u vezi Facebooka, a koji može dovesti do neželjenog otrkivanja ličnih informacija jeste pretjerivanje u dijeljenju sadržaja.

"Mi obožavamo pričati o tome gdje smo rođenu, u kojoj ulici smo odrasli, koja je naša omiljena boja, omiljeni bend, kako se zove naš pas...Ali dok to radimo ne shvatamo da su to podaci koji se gotovo u pravilu nalaze u našim sigurnosnim pitanjima u sklopu pristupa Facebooku", objašnjava Levin.

U svom izlaganju na portalu Business Insider, Levin daje primjer posta u kojem roditelj lakovjerno objavljuje lokaciju proslave rođendana svoga djeteta.

"Ovim jednostavnim postom vi zapravo dajete ključne informacije opasnim ljudima. Čak i u fotografijama na Facebooku nesvjesno odajete adresu vašega doma, izgled vašeg novog automobila, vašeg novog TV-a", kazao je Levin.

On je zaključio kako je navika da korisnici Facebooka naznačavaju lokaciju na kojoj se nalaze ili na kojoj će se nalaziti sa sobom također nosi rizike jer se potencijalnim opasnim ljudima na taj način daje do znanja kada će vaš dom biti prazan.