Tehnologija
0

Broj korisnika interneta dostigao milijardu

Sarajevo-x.com
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Ukupan broj osoba koje se konektuju na internet širom svijeta premašio je milijardu, a najviše ih je u Kini, zemlji sa najvećom populacijom internetskih surfera, objavili su iz istraživačke firme comScore Inc. u petak.

"Prelazak brojke od milijardu globalnih korisnika značajan je momenat u historiji interneta", smatra izvršni direktor kompanije Magid Abraham. "Spomenik je to rastućoj globalnoj zajednici u kojoj živimo i podsjeća nas da svijet zaista postaje sve manji."

Iz kompanije comScore su istakli da je ova cifra pređena još u decembru 2008., te da je broj korisnika sad vjerovatno još veći, piše AFP.

Ipak, moguće je da procjene ove firme nisu tačne jer su oni svojim istraživanjem obuhvatili samo korisnike starije od 15 godina koji internetom surfaju iz svojih domova ili sa posla.

Prema njihovim podacima, 41% korisnika dolazi iz Azije odnosno Pacifika, 28% iz Evrope, 18% iz Sjeverne Amerike, 7% iz Latinske Amerike, te 5% iz područja Bliskog Istoka.

U Kini je najviše korisnika, skoro 180 miliona, slijede Sjedinjene Američke Države sa 163 miliona, Japan sa 60 miliona, Njemačka i Velika Britanija sa skoro 37 miliona i Francuska sa 34 miliona korisnika.

Indija je sljedeća na listi sa 32 miliona, Rusija sa 29, Brazil 28, Južna Koreja 27, Kanada 22 i Italija sa 21 milionom korisnika interneta.

Najposjećenija web stranica je Google, a u decembru ju je posjetilo 777,9 miliona korisnika. Zatim su tu Microsoftove stranice, Yahoo!, AOL i Wikimedia.

Posjeta stranici za društveno umrežavanje Facebook.com od 2007. porasla je za 127% čime je po postala najposjećenija stranica te vrste širom svijeta.