Vojna tehnologija
0

Britanske trupe će dobiti naočale otporne na metke

Sarajevo-x.com
Britanske vojne trupe u Afganistanu će uskoro biti opremljene novim zaštitnim sunčanim Bullet Ant i običnim zaštitnim Sawfly naočalama koje su otporne na metke, piše Daily Mail.
Naočale se sastoje od specijalnih stakala, a materijal od kojeg su napravljene je strogo čuvana tajna. Naočale će štiti vojnike od prašine i ostataka bombi koje se postavljaju pored afganistanskih puteva, tzv. impovizovanih ekplozivnih naprava.

Ministarstvo odbrane je naručilo 92.000 pari koje koštaju 3,4 miliona funti. Oprema za zaštitu očiju je proizvod kanadskog proizvođača vojne opreme, kompanije Revision, a britanskim trupama u Afganistanu će biti isporučene u septembru.

Vojnicima je zabranjeno da nose dizajnerske naočale poput onih marke Ray-Ban jer ne pružaju zaštitu, a vojne naočale su i jeftinije jer se kupuju u velikim količinama.

Jedne naočale koštaju manje od 40 funti, trećinu manje od dizajnerskih. Sigurnosni testovi su pokazali da polikarbonatna stakla novih naočala mogu zaustaviti metak ispaljen sa samo pet metara. Prilikom ekperimenta kojeg je izvršio proizvođač, od 37 metaka ispaljenih iz sačmarice, samo je jedan probio staklo.

Ove naočale već koriste američke trupe. Uz njih dolaze tri vrste stakala, providna, ona koja poboljšavaju osvjetljenje, te ona koja djeluju poput stakala sunčanih naočala. Stakla se također ne mogu zamagliti ni oštetiti.

"Ostaci i prašina nakon eksplozije bombe mogu biti opasni za vojnike kao i sama eksplozija. Zaštitne naočale su dobar način da se povrede svedu na minimum. Veoma su korisne vojnicima pri obavljanju njihovih zadataka", rekao je glasnogovornik britanske vojske, pukovnik Peter Rafferty.

Nove naočale su jedno u nizu poboljšanja koje čine ličnu opremu svakog vojnika. Prethodno su poboljšane rukavice i štitnici koljena.