Turistički obilasci
0

Britanci u svemiru do 2013.?

Sarajevo-x.com
Britanac Steve Bennett od svoje pete godine sanja o putovanju u svemir, a u utorak je napravio značajan korak ka ostvarenju svog životnog sna. Bennett je, naime, predstavio svoj projekat, najveću svemirsku raketu u Velikoj Britaniji, te obećao da će prve putnike odvesti u turistički obilazak svemirskog prostranstva do 2013. godine.

Ambiciozni 44-godišnjak je napravio kapsulu s tri sjedišta, koju je nazvao "Nova II", a koja se pokreće na gorivo, proizvedeno dijelom od recikliranih guma.

Ako ovaj projekat, na kojeg je Bennett potrošio deset godina svog života, bude uspješan osobe željne svemirske avanture morat će platiti 100.000 britanskih funti za uživanje u dvadesetominutnom letu u svemir, pri brzini od 5.633 km/h.

Svoje remek djelo Bennett je javnosti otkrio na Univerzitetu Salford, u blizini Manchestera, gdje vodi laboratorij za svemirsku tehnologiju.

Raketa "Nova II", koja je visoka gotovo 18 metara, u septembru 2009. godine će biti testirana, ali bez ljudske posade, kako bi se stručnjaci uvjerili u ispravnost njenog sigurnosnog sistema.

Kako saznaju britanske novine Mail, Bennett će možda morati prodati dio svoje kompanije kako bi nabavio dodatnih sedam miliona britanskih funti za finansiranje svoje misije.

Bennett je već kupio 20 jutara zemlje u Novom Meksiku, te se nada kako će tamo uspjeti izgraditi svemirsku luku iz koje će oni dubokog džepa i neustrašivog duha odlaziti na najuzbudljivije i najneizvjesnije putovanje svog života.