Potraga za vanzemsljkim životom
0

Britanci prave najveći teleskop na svijetu

Sarajevo-x.com
Smješten u kupoli veličine Big Bena i opremljen ogledalom veličine gotovo pola terena za fudbal, britanski teleskop za traženje vanzemaljskog života će biti najveći na svijetu, piše Daily Mail.

Astronomi smatraju da teleskop može rasvijetliti misteriju o postojanju vanzemaljskog života i svjetova kao što je Zemlja, u kojim žive živa bića. Britanci bi mogli biti prvi koji će to saznati. Uređaj će biti napravljen u pustinji Atacama u Chileu. Bit će smješten u kupoli veličine stadiona.

Teleskop je osjetljiv na vidljive i infracrvene zrake desetostruko više u odnosu na postojeće teleskope. On bi mogao biti ključ za tajne tamne materije i tamne energije. O ovim silama u svemiru se jako malo zna. Teleskop će poslužiti i za objašnjenje kako je svemir evoluirao.

Britanci svoje instrumente razvijaju na univerzitetima Durham i Oxford. Među tim instrumentima su spektrometri koji će se koristiti za analizu svjetlosti koja dolazi iz svemira, kao i uređaji koji pomažu pri uklanjanju zamućenja i smetnji uzrokovanih atmosferom. Taj proces se zove adaptivna optika. Fotografije će biti 15 puta jasnije od onih koje može dati teleskop Hubble. Ovaj je teleskop u orbiti od 1990. godine.

Teleskop će ulagačima donijeti stotine miliona eura profita. U Sjevernom Walesu se prave segmenti za kompletiranje ogledala veličine 39 metara.

Teleskop će biti smješten na vrhu planine Cerro Armazones koja je visoka 3.018 metara. Poptuno operativan bi trebao biti do 2020. godine.

Atacama je odabrana jer nudi idealne uslove za opservaciju.