Isplativo i ekološki prihvatljivo
0

Britanac napaja električni automobil pomoću solarnih panela na krovu kuće

Sarajevo-x.com
Vožnja električnog automobila je dobar način smanjenja troškova za gorivo, ali kada struju dobijate pomoću vlastitih solarnih panela, onda je ušteda izuzetna velika.

San je postao stvarnost za radijskog DJ-a Marka Goddiera, koji je postao prvi Britanac čiji automobil koristi energiju dobijenu samo od sunca.

Četrdesetdevetogodišnji Goddier je na krov svoje kuće postavio 12 solarnih panela kako bi mogao skupiti dovoljno energije za punjenje baterije svog električnog automobila Nissan Leaf.

To znači da Goddier, koji zbog svojih potreba dnevno pređe 32 kilometra, uopće ne treba koristiti benzin. Automobil je potrebno puniti osam sati, domet uz jedno punjenje baterije mu je 161 kilometar, a maksimalna brzina iznosi 145 km/h.

Paneli na Goddierovoj kući u Hampsteadu u sjevernom Londonu mogu skupiti toliko energije da on može puniti svoj automobil i čak ostatak prodavati Nacionalnoj mreži.

"Čekanje na benzinskim pumpama i plaćanje velike sume novca za benzin je za mene stvar prošlosti. Sada svoj automobil napajam strujom koju dobijam pomoću sunčeve energije. Svaki put kad sjednem u svoj automobil, sretan sam jer me to ništa ne košta, a ne zagađuje ni okolinu. Automobil sjajno ubrzava i ostvaruje zadovoljavajuću brzinu, a punjenje je i više nego dovoljno za moje svakodnevne potrebe. Ovo je tehnologija koja će se masovno koristiti u budućnosti. Lijepo je biti među prvima", rekao je Goddier.

Solarni paneli su koštali 12.500 funti, ali britanska vlada svake godine plaća 1.200 funti Goddieru i to će činiti u narednih 25 godina, piše Daily Mail.

"Britanci mogu voziti električne automobile koji energiju dobijaju samo od sunca. Koristeći energiju dobijenu pomoću solarnih panela na krovu kuća, naše mušterije mogu uštedjeti novac i doprinijeti očuvanju okoline", izjavio je Dean Keeling koji je postavio solarne panele na krov Goodierove kuće.