Tehnologija
7

Braća Wright nisu prvi upravljali avionom

Klix.ba
Gustave Whitehead
Gustave Whitehead
Braća Wright, poznati kao prve osobe koje su uspješno letjele avionom 1903. godine, ipak nisu pioniri avijacije, tvrdi prestižni žurnal Jane's All The World's Aircraft.

Prema navodima ovog žurnala, prvi uspješni pilot bio je Nijemac Gustav Weisskopf koji je napravio i uspješno letio s Condor avionom u augustu 1901. godine.

Weisskopf je, prema izvještajima, emigrirao u Ameriku i promijenio ime u Whitehead. Pretpostavlja se da je on prva osoba koja je izumila leteći automobil.

Do ovog otkrića došao je istraživač John Brown, ekspert za avijaciju i objavio ga na internet stranici.

Whiteheadov izum se mogao voziti kao automobil, ali imao je i krila koja su ga pretvarala u avion. Imao je dva motora, jedan od 20 konjskih snaga za letenje i drugi od 10 konjskih snaga za vožnju.

Ideja je bila da u ovisnosti od vremenskih uvjeta vozač/pilot odluči kako će koristiti izum.

Condor je imao dva propelera koja su kontrolirana i pokretana u trenutku pokretanja motora.

Prema izvještajima Whitehead je upravljao Condorom u augustu 1901. godine i letio van Connecticuta u SAD-u i imao dva pokazna leta. Tokom drugog leta preletio je blizu kilometra na visini od 15 metara. Drugi let je izveo 22. januara 1902. godine u prisustvu 17 očevidaca.

Ukoliko su ovi izvještaji tačni, to znači da je Whitehead pobio rekord braće Wright koja su svoj let imala u decembru 1903. godine. Tvrdnje o tome da braća Wright nisu pioniri u letenju avionom pojavile su se 1937. godine, ali su ih nazvali obmanama i lažima.