Tehnologija
70

Bosanac i prvak Bundeslige u FIFA-i želi postati šampion svijeta

Klix.ba
Šampion Virtuelne Bundeslige (VBL) Mirza Jahić odmjerio je snage sa svjetskim šampionom u igri FIFA 15 Augustom Rosenmeierem tokom posjete Cirihu povodom dodjele Zlatne lopte. Jahić je nakon utakmice, koju je izgubio na penale, dao intervju za stranicu FIFA.com.

"Kada su me pitali da li želim odigrati prijateljski meč sa FIWC šampionom na dodjeli Zlatne lopte, nisam oklijevao ni sekunde. Želim se nadmetati, cilj mi je biti najbolji na svijetu. Igrati s trenutno najboljim je bilo sjajno iskustvo za mene iako se radilo samo o prijateljskoj utakmici", izjavio je Jahić.

Dvadesetčetverogodišnji Mirza je instruktor samoodbrane, trenutno živi u Austriji, gdje vodi svoju školu borilačkih vještina. Kada nije na treninzima, on igra FIFA-u 15. Otkrio je "recept" pomoću kojeg je postao šampion VBL-a.

"Virtual Bundesliga je najveći turnir u Njemačkoj, a pobjednik osvaja titulu najboljeg igrača u Njemačkoj, Švicarskoj i Austriji. Morate ostati fokusirani sve vrijeme i vjerovati u sebe. Njemačka ima mnogo sjajnih igrača. Veoma je teško biti najbolji", rekao je Jahić.

Kada je riječ o dvoboju Jahića i Rosenmeiera, Mirza je odabrao Njemačku, a August Dansku. Utakmica i produžeci su završeni bez golova, a u izvođenju penala je bolji bio Rosenmeier.

"Ovo je bio naš prvi meč, ali imam osjećaj da neće biti posljednji. Utakmica je bila neizvjesna, obojica smo se dobro branili. Imao sam tri velike šasne za vodstvo, ali sam ih propustio. Bilo je veoma teško proći kroz Augustovu odbranu. Dok sam igrao protiv njega, bilo mi je jasno zašto je trenutno najbolji", kazao je Jahić.

Sada kada je vidio šta ga očekuje u Grand Finalu u Minhenu, Mirza je odlučan da se izbori za učešće.

"Znam da se mogu nositi s najboljim od najboljih. Cilj mi je doći u FIWC Grand Final, što bi mi bio prvi put. Osjećam da bi moje vrijeme moglo uskoro doći", smatra Jahić.

On nije nepoznat u svijetu igara. Godine 2011. su ga dijelile samo minute od FIWC Grand Finala u Los Angelesu. Prošao je prekvalifikacije za Njemačku, Austriju i Švicarsku te se plasirao u live kvalifikacije za FIWC, koji se održavao u Berlinu. Tu se 40 igrača takmičilo za jedno mjesto u Grand Finalu.

"To je bio moj prvi live event i ušao sam u finale. Vodio sam 2:0 do 73. minute, a onda je moj protivnik postigao gol nakon svog prvog kornera. Do kraja sam zbog neiskustva primio dva gola, moji snovi su nestali. Sljedeći put ću iskoristiti šansu", rekao je Jahić.

U tom finalu je Mirzin protivnik bio Manuel Waibel, Nijemac koji se takmičio u Grand Finalu u Los Angelesu, ali nije prošao grupu D u kojoj su bili redovni učesnici Grand Finala Alfonso Ramos, Ruben Zeracero i Mark Azzi. Upravo je Azzi na kraju osvojio treće mjesto.

U kvalifikacijama za FIWC 2015 su ostale još dvije online sezone i tri live eventa, a Jahić se nada da će ovog puta dospjeti na veliko takmičenje.