Tehnologija
109

Borba protiv letjelica: Holandski orlovi spremni za lov na dronove

Klix.ba
Policija u Holandiji je pronašla novo "oružje" protiv dronova, a to su posebno trenirani orlovi, koji će štititi zračni prostor iznad aerodroma i drugih "osjetljivih" područja.

Kako javlja AFP, holandska policija trenira orlove od prošle godine, a danas je saopćila da su testovi obavljeni uspješno. Održana je i javna demonstracija, a orlovi su sada spremni da djeluju kad god dron bude predstavljao opasnost po javnost.

Holandija je tako postala prva zemlja u svijetu koja koristi ptice za "skidanje" dronova, letjelica koje postaju sve veća opasnost po sigurnost. Oko 100 holandskih policajaca je prošlo obuku za upotrebu orlova koji su stari pet mjeseci, a koje je trenirala kompanija Guard From Above.

Aktivisti za zaštitu životinja su izrazili zabrinutost zbog programa jer bi orlovi mogli biti povrijeđeni. No, holandska policija je saopćila da se nešto slično nije dogodilo tokom testova.

"Ni jedan orao nije povrijeđen, a što se tiče dronova, ni jedan nije preživio", izjavio je policijski glasnogovornik Dennis Janus.

Orlovi dronove smatraju plijenom te ih presreću u letu, a potom ih spuštaju na tlo.