Tehnologija
21

Borba dronova: Japanci smislili način kako zaustaviti neprijateljski dron

Klix.ba
Policija u japanskoj prijestolnici poduzela je odlučne korake u borbi protiv ilegalnih bespilotnih letjelica u njihovom zračnom prostoru. Riječ je o tzv. dronu prestretaču, koji je opremljen mrežom kojom se neprijateljski dron onemogući u daljem kretanju.

Trenutno je u upotrebi samo jedan dron, kojeg koristi policija u glavnom gradu Japana, dok će dodatni dronovi presretači biti u funkciji od februara naredne godine.

Policijski dron bit će opremljen i kamerom, tako da će njegovo upravljanje biti olakšano u akcijama zaustavljanja ilegalnih dronova. Ipak, iz policije poručuju da će prije nego što pošalju svoj dron presretač da zaustavi ilegalni dron, vlasnik biti upozoren pomoću razglasa da prekine let, prije nego njegova imovina eventualno bude uništena.

"Teroristi danas koriste dronove kako bi aktivirali eksplozivnu napravu. Mi se nadamo da ćemo na ovaj način doprinijeti sigurnosti naše nacije", izjavio je Asahi Shimbun iz policije Tokyja.

Na osnovu novog, pooštrenog zakona oni koji upravljaju bespilotnim letjelicama morat će pribaviti dozvole za njihovo korištenje. Za korištenje drona noću, bit će potrebne dodatne dozvole.