Tehnologija
0

Blu-ray namjerava izgurati DVD format za tri godine

Sarajevo-x.com
Asocijacija Blu-ray diskova u četvrtak je najavila kako im je cilj zamijeniti DVD format u naredne tri godine.

"Za tri godine postojat će samo Blu-ray diskovi," rekao je Frank Simonis, predsjednik Asocijacije Blu-ray diskova na prodajnoj izložbi CeBIT-a.

Blu-ray ima petostruko veći kapacitet od DVD-a za smještanje HD filmova. Ipak, prvo će morati pobijediti HD DVD format koji, iako nudi nešto manji kapacitet, ima jeftiniju proizvodnju playera, pržača i diskova.

Gledajući situaciju po broju playera, Blu-ray je dobrano ispred HD DVD-a, jer Sony PS3 ima ugrađen Blu-ray player.

Iz Sony Computer Entertainmenta kažu da su u Sjevernoj Americi i Japanu do sada prodali 1,84 miliona PS3. Evropa zaostaje za njima, jer će se Sony PS3 početi prodavati tek iduće sedmice.

Dosta utjecaja imat će i filmski studiji. Iz 20th Century Foxa, koji podržava Blu-ray, rekli su da je prodaja filmova na ovom mediju trostruka veća nego na HD DVD-u.

Sa druge strane, promotori HD DVD-a kažu da se ne treba fokusirati samo na holivudske visokobudžetne blockbustere. Oni se oslanjaju na regionalne filmove iz Evrope i Azije kojima bi bilo isplatnije koristiti HD DVD.

Hollywood i proizvođači elektronike smatraju da je vrijeme da neko pomladi uspavano tržište playera i filmova vrijedno 24 milijarde dolara. Da li će to biti Blu-ray ili HD DVD vidjet ćemo za tri godine.