Kina
0

Blokiran pristup YouTubeu zbog video snimaka tibetanskih protesta

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Kineska vlada je u nedjelju internet korisnicima u ovoj zemlji blokirala pristup YouTubeu, nakon što je na ovom popularnom online video servisu postavljeno mnoštvo video snimaka o protestima u Tibetu.

U subotu su se na YouTubeu pojavili video snimci stranih novinskih priloga o demonstracijama u Lhasi, kao i video montaže fotografija i scena sa protesta širom svijeta u znak podrške Tibetu. Tako je kineska vlada u nedjelju internet korisnicima u Kini onemogućila pristup spornim video snimcima na američkom online video servisu, objavio je AP.

Ovaj potez samo potvrđuje napore kineske vlade da kontroliše šta javnost gleda i sluša, kada su u pitanju protesti protiv kineske vladavine, koji su buknuli u petak u glavnom gradu Tibeta Lhasi.

Kineska vlada nije htjela komentarisati pomenutu odluku.

Kineski lideri ohrabruju korištenje Interneta u obrazovne i poslovne svrhe, ali koriste online filtere za blokiranje pristupa materijalima koje smatraju rušilačkim ili pornografskim.

Kina ima najmanje 210 miliona internet korisnika, prema najnovijem vladinom izvještaju, a očekuje se da će vrlo brzo SAD-u preoteti titulu zemlje sa najvećim brojem internet korisnika na svijetu.