Tehnologija
0

Blokiran pristup You Tube-u i MySpace-u u Indoneziji

FENA
Najmanje četiri indonezijska internet provajdera blokirali su pristup YouTubeu i MySpaceu zbog kontroverznog anti-islamskog filma "Fitna" nizozemskog redatelja i parlamentarca Geerta Wildersa.

Fitna u prijevodu znači razdor ili sukob, a film prikazuje drugu stranu Kur'ana, povremeno izvučenu iz konteksta, te terorističke napade i žrtve islamističke religije. Nakon što je kontroverznom filmu "Fitna" zabranjena web premijera, on je nedugo nakon zabrane objavljen na internetskim stranicama Wildersove Stranke za slobodu.

Nije dugo trebalo da internetska stranica na kojoj je objavljen film bude stopirana uz isprike pružatelja internetskih usluga kako je film morao biti uklonjen jer njegovom su objavom direktno ugrožene osobe zaposlene u toj tvrtki. Uslijedio je prikaz filma na internetskom video servisu LiveLeak, zatim je uslijedio YouTube, MySpace i mnogi drugi internetski servisi s mogućnošću prikaza video materijala.

Indonezija je objavila kako su pružatelji internetskih usluga PT Telkom, PT Telkomsel, PT Exelcomindo Pratama Tbk i Indonet samo vrh ledenog brijega, sljedeći korak je traženje i blokiranje blogova i drugih internetskih stranica na kojima se emitira "Fitna".