Dostiže visinu od tri metra
0

FOTO+VIDEO / Bivši ruski pilot napravio leteći automobil

Sarajevo-x.com
Do sada je bilo nekoliko pokušaja da se napravi automobil koji se može kretati cestom i zrakom,ovisno o potrebi. Među njih spada i pokušaj bivšeg ruskog pilota.

Rus Valery Bulgakov (72) je napravio prototip letećeg automobila koji može letjeti, ali samo na visini od tri metra. Svoj leteći automobil je nazvao "V. Bulgakov".

Ovaj prototip polijeće kada dostigne brzinu od 100 km/h. Nakon što dostigne visinu od tri metra, "V. Bulgakov" zrakom može letjeti 1,8 kilometara.

Ruski izumitelj iz grada Kaluge, koji je od Moskve udaljen 150 kilometara, modificirao je svoj automobil ZAZ Tavria iz 1987. godine. Vrata i haubu je zamijenio lakšim materijalima i dodao krila.

Iako nije dizajniran za komercijalnu prodaju, Bulgakov je patentirao svoju kreaciju i predstavio je na sajmu automobila Autoexotics u Moskvi.

Ruski izumitelj smatra da će njegov leteći automobil pomoći pilotima početnicima da vježbaju polijetanje i slijetanje.

Najbolji današnji leteći automobil je američki Terrafugia Transition, koji ima dozvolu za kretanje cestom i zrakom. Njegove su mogućnosti demonstrirane u julu prošle godine.

Prodaja će najvjerovatnije početi 2012. godine, a njegova cijena će biti 194.000 dolara.

Ovaj leteći automobil može stati u garažu prosječne veličine. Tokom probnog leta 2009. godine je letio jedan kilometar, objavio je Daily Mail.