Tehnologija
65

Bivši Nokijini uposlenici napravili novi smartphone

Klix.ba
Kompanija Jolla, koju čine bivši Nokijini uposlenici, predstavila je svoj smartphone sa prilagođenim operativnim sistemom poznatim kao Sailfish.

Softver je izgrađen na ostacima MeeGoa, projekta koji je Nokia odbacila 2011. godine, kada se okrenula Windows Phoneu. Jolla bi trebala izaći krajem godine, a prodavat će se putem interneta i uključiti se u tržište već natrpano sa nekoliko operativnih sistema.

"Nekoliko godina nismo imalli ništa zaista zanimljivo na tržištu mobilnih telefona. Ovo je odlična prilika da uskoče pridošlice. Telefon je drugačiji, ali namjerno drugačiji“, izjavio je Antti Saarnio, predsjednik i suosnivač Jolle.

Telefon će imati ekran od 4,5 inča, kameru od osam megapiksela, podržavat će 4G i biti kompaktibilan sa svim aplikacijama napravljenim za Googleov Android.

Jedna od zanimljivosti ovog telefona je nešto što kompanija naziva "The Other Half". Naime, obojena pozadina telefona se može mijenjati, a izgled operativnog sistema se mijenja ovisno o vrsti pozadine koju koristite.