Za bolju prodaju
7

Bioničke lutke špijuniraju kupce i sakupljaju podatke

Klix.ba
Prodavnice širom svijeta su počele koristiti EyeSee bioničke lutke sa softverom za prepoznavanje lica kako bi sakupljali informacije o svojim kupcima – rasu, dob i spol. Prikupljene informacije se koriste za poboljšanje prodaje u prodavnicama.

Ove lutke koje koštaju 5.000 dolara špijuniraju kupce bez ometanja. Malene kamere se nalaze u očima lutaka.

Prodavnice dobijene informacije koriste na najbolji mogući način za povećanje prodaje i profita. Vlasnici jedne od prodavnica, koji su putem tih informacija saznali da tu dolaze mnoga djeca, su uveli liniju proizvoda samo za njih, dok su vlasnici druge prodavnice, koji su imali najviše mušterija azijskog porijekla, zaposlili radnike koji govore neki od azijskih jezika.

Iako lutke ne fotografiraju, već samo prikupljaju određene informacije o mušterijama, kupci su već izrazili svoju zabrinutost.

"Zadiranje u privatnost je dostiglo potpuno novi nivo", rekao je jedan od kupaca.

Kompanija Almax iz Italije, koja proizvodi ove lutke, nije željela dati listu trgovačkih lanaca koji koriste te lutke, ali su rekli da ih koriste mnogi vodeći svjetski modni brendovi. Lutke se trenutno koriste u Sjedinjenim Američkim Državama i tri zemlje u Evropi.