Tehnologija
0

Bill Gates možda sljedeći kosmički turist

FENA
Bill Gates; Foto: AFP
Bill Gates; Foto: AFP
Američki milijarder Bill Gates, osnivač kompanije Microsoft, mogao bi biti naredni kosmički turist, izjavio je danas ruski kosmonaut Fjodor Jurčihin, koji je na Međunarodnu kosmičku stanicu (MKS) upravo "dovezao" petog kosmičkog turistu Charlesa Shimonyija.

"Charles Shimonyi nam je rekao da Bill Gates također namjerava da se vine u svemir", rekao je Jurčihin na konferenciji za novinare održanoj putem videolinka, koju je prenosila ruska televizija "Rosija".

Amerikanac mađarskog porijekla Shimonyi (58), koji se i sam obogatio u Gatesovom "Microsoftu" radeći na čuvenim programima "Word" i "Excel", za svoju kosmičku avanturu platio je 25 miliona dolara.

Shimonyi odnedavno boravi u kosmosu i prepun je utisaka, a njegov direktor bi želio da sve lično doživi pa će se pobrinuti da otputuje na MKS, prenio je televizijski kanal "Vesti", koji je polijetanje misije s Bajkonura direktno pratio.

Jurčihin je rekao i da će sa Gatesom još neko letjeti u kosmos. Kompanija "Space adventures" sa sjedištem u SAD-u, koja organizira turističke letove u svemir, saopćila je da je Gates zasad nije kontaktirao.

Shimonyi je peti kosmički turist na MKS-u.