Ekološki produkt
0

Bicikl koji pokreće sunčeva svjetlost

Sarajevo-x.com
Novoizumljeni solarni bicikl uskoro bi mogao noge biciklista poslati na odmor. Žuti "Cycle Sol" radi kao obični bicikl, ali na krovu ima postavljene solarne pločice s kojima je povezan.

Kada biciklista pokrene pedale, dok je izložen sunčevim zrakama, počinje punjenje baterija koje pokreću mali električni motor skriven iza stražnjeg točka. Na ovaj način bicikl može postići brzinu i do 24 kilometra na sat. Također smanjuje i otpor pri pedalanju pa je biciklistima lakše voziti uz brdo.

Ovaj solarni bicikl zamišljen je kao ekološki proizvod i odlična solucija za putovanja. Izumio ga je Miroslav Miljević koji je za Daily Mail izjavio: "Dizajnirao sam bicikl kao ekološki djelić tehnologije koja pomaže putnicima."

Miljević, koji radi za londonsku kompaniju "Z & Co Design", ističe i to da motor može biti potpuno napunjen čak i kada bicikl samo "leži" na suncu, a kada nema sunčeve svjetlosti, može se napuniti priključkom na struju.

"Cycle Sol" je još uvijek u fazi koncepta, ali se njegov izumitelj nada da će uskoro početi i njegova masovna proizvodnja.

"Na krovu je fleksibilna površina prekrivena solarnim ćelijama koje prikupljaju sunčevu energiju. Možete ga ostaviti ispred kancelarije u toku dana da bi bio napunjen i spreman da vas odvede kući," objasnio je dalje. "Solarne ćelije su toliko dobre da prikupljaju i najmanju količinu svjetlosti, tako da se baterije pune i kad je nebo oblačno. Ako ga punite na struju u toku noći, dovoljno je priključiti ga samo na par sati."

Da bi se uštedila energija, motor jednostavno možete isključiti i voziti ga kao normalan bicikl. Čak i ako zapada kiša, krov će vas čuvati.