Tehnologija
0

BH Telecom krajem augusta uvodi probno testiranje LTE mreže

Piše: N. J.
Foto: AFP
Foto: AFP
BH Telecom, Ericsson Nikola Tesla d.d. Zagreb i Ericsson Nikola Tesla d.o.o Sarajevo potpisali su Ugovor o probnom testiranju sistema LTE (Long Term Evolution), kojim su definisani prava i obaveze ugovorenih strana tokom ograničenog trajanja probnog perioda.

LTE je napredna tehnologija koja predstavlja četvrtu generaciju mobilnih mreža (4G) i korisnicima omogućava znatno veće brzine prijenosa podataka pružajući im jedinstvena iskustva u razmjeni najzahtjevnijih multimedijalnih sadržaja.

U probnom periodu svi korisnici koji se nađu u testnoj zoni bit će u mogućnosti putem svojih smarthphone uređaja, tableta, laptopa, TV kamera i slično besplatno koristiti servis pristupa internetu i multimedijalne data bazirane usluge (video, VoIP). Planirano je da testni period na početku bude ograničen na uže područje grada Sarajeva.

Iz BH Telecoma su za Klix.ba kazali da je u toku montiranje LTE opreme na bazne stanice. "Tačan datum puštanja LTE mreže zavisi od završetka fizičkih radova na baznim stanicama, kao i uspješnog završetka testiranja signala. Očekuje se da će signal biti pušten do kraja mjeseca augusta, a tačan datum puštanja bit će naknadno objavljen", kažu u BH Telecomu.

Trail LTE mreže realizovat će se u užem dijelu grada Sarajeva te je planirano da se signalom pokrije područje od Marijin-Dvora do Baščaršije. Oprema će biti montirana na 10 postojećih baznih stanica na tom području. Predviđeno je da probni period traje do 60 kalendarskih dana od dana puštanja signala.