Uspjeh mladog tima iz Sarajeva
0

Bh. istraživači otkrili interesantne mrežne tendencije u YouTubeu

Sarajevo-x.com
Mladi istraživački tim Internacionalnog Univerziteta u Sarajevu u kojem su bili profesor računarskih nauka Haris Memić, viši asistenti Kanita Hadžiabdić i Alma Husagić-Selman, došli su do novih saznanja glede strukturnih karakteristika YouTube mreže online prijateljstava.

Istrazivanje koje je tim nedavno okončao fokusiralo se na izučavanje do momenta neistraženih triadskih mrežnih konfiguracija (konfiguracija koje obuhvataju skupove od po tri korisnika) online prijateljstava u YouTube socijalnoj mreži.

Kako bi omogućili, čak i za superkompjutere u realnom vremenu neizvodive, statističko-validne proračune nad ogromnim socijalnim mrežama kao sto je YouTube, istraživači su se fokusirali na analizu prirodnih podgrupacija YouTube mreze – YouTube grupe. U cilju pronalaska sila koje djeluju unutar triadskih mrežnih struktura, naučnici su koristili statistički test triadskog cenzusa, uslovljavajući na očekivano visoke vrijednosti reciprociteta online prijateljstava, što je zapravo i otvorilo prostor za nova saznanja.

Neki od statističko-dokazanih pronalazaka su:

  1. tendencija za recipročne linkove online prijateljstava da ne budu usamljeni u triadskim mrežnim konfiguracijama,
  2. značajno veći broj “zvijezda” - korisnika koji imaju recipročne linkove sa mnogim drugim korisnicima nego bi se to moglo očekivati slučajnošću,
  3. korisnici koji već posjeduju recipročne linkove sa nekim od drugih korisnika su iznadprosječno skloni da uzvrate “ulazne” linkove prijateljstava,
  4. postojanje značajnog broja korisnika koji kreiraju linkove online prijateljstava sa drugim korisnicima, irelevantno o tome da li ti drugi korisnici uzvraćaju njihova online prijateljstva ili ne.

Rezultati naučnog rada su krajem novembra prezentirani na “12th IEEE International Symposium on Computational Intelligence and Informatics”, održanom u Budimpešti, dok je sam naučni rad, pod naslovom “Triadic Patterns of Friendships in YouTube Groups”, upravo objavljen od strane prestiznog IEEE-a, u svijetu najveće profesionalne asocijacije za napredak tehnologije.